Hon hade bestämt sig redan som liten att det var kock hon skulle bli, och så blev det. Idag har hon arbetat på Måttsundsskolan i ett och halvt år och stormtrivs. Sara Persson tolkar matsedeln med konstnärligfrihet men ändå inom ramen för vad som är godkänt.
– Vi måste ju alltid följa matsedeln, men om det till exempel står att det ska vara köttfärsbiffar och potatis en fredag, då tycker jag att det är roligare att festar till det lite. Då ugnsrostar jag potatis, tillagar en timjansås och gör en tzatziki till istället för att bara göra biffar, kokt potatis och brunsås, säger hon.
Hur kommer det sig att du valt att jobba inom skolmaten istället för restaurang?– Jag har jobbat inom restaurang och det har varit jätteroligt, men sedan började jag inom måltidsservice och då insett vilken otrolig glädje det är att jobba med barn. Det är helt fantastiskt, men även att kunna vägleda dem och ge en hälsosam start på livet.
Hon säger att människor som går på restaurang redan bestämt sig vad dom tycker om för mat, men i skolan är det hon som kan påverka och utmana barnen att våga testa nya saker.
– Dessutom är det barnen som är de mest kräsna. Barnen är mina gäster i matsalen och då känner jag att det är mitt jobb att göra mat som de äter men även mat som de tycker om. Alla äter med ögonen, även de små, de ser helheten både kring maten och salladsbuffén.
Trots att Sara Persson arbetar själv i köket på skolan så lagar hon nästan allt från grunden och alltid en vegetarisk rätt också.
Sara Persson ser till att vara lyhörd och låter barnen vara med och bestämma så länge de håller sig till skolmåltiders matpolicy.
– Vi följer matsedeln och får recept som vi jobbar efter, men man har ändå utrymme att vara kreativ och sätta sin egen prägel på maten. Det tycker jag är jättebra, man har ju ändå en yrkesstolthet som man vill värna om. Sen tror jag absolut att det märks på maten att man älskar sitt jobb och engagerar sig.
Måttsundsskolans kök har en grupp på sociala medier där föräldrar ständigt uttrycker sin tacksamhet för engagemanget i köket på skolan.
Lägger du lika mycket energi på maten hemma som du gör på jobbet?– Nej, säger hon och skrattar. Jag lägger allt krut när det gäller mat här, så jag är helt slut när jag kommer hem.
jenny.stridsman@norrbottensmedia.se