Tjuvkik i Luleås nya park

Här är Luleås nya park. Det ser ut att bli en kamp mot klockan ända fram till invigningen i september. Följ med på en rundtur i Bohnsacksparken.

Gabionmur. Intill fuktängen har en gabionmur byggts för att utsmycka utflödet av dagvatten. Vid utloppet i Skurholmsfjärden blommar gula kabblekor.

Gabionmur. Intill fuktängen har en gabionmur byggts för att utsmycka utflödet av dagvatten. Vid utloppet i Skurholmsfjärden blommar gula kabblekor.

Foto: Petra Älvstrand

LULEÅ2017-06-07 05:00

Det är den sista dagen i maj. Det är åtta plusgrader i luften – inte bara våren tvekar utan hela sommaren lyser med sin frånvaro.

Trots det kylslagna vädret pågår planteringarna för fullt. Intill cykelbanan krattar Jenny Jakobsson bort jord medan kollegan Budsayarat Phunjoh trycker ned krypbergtallar i jorden. Barrbusken är bara någon decimeter hög och placeras i dubbla rader.

– Vi har inte påverkats av den kalla våren. Nu planteras allt vi hinner för att bli klar till invigningen, berättar arbetsledaren Catrine Lindström Collin.

Historien tog sin början 2012, när Stockholmsföretaget Tema inventerade området kring Skurholmsfjärden och lämnade över en landskapsanalys till Luleå kommun.

– De föreslog att det skulle skapas nya mötesplatser och kallade det "pärlor på rad", minns projektledaren Mats Nordgren.

Bland "pärlorna" märks två nya broar över Lulsundskanalen, en nyanlagd sandstrand och flera "rum" som skapas med hjälp av växtlighet i den långsmala parken.

Snart ska de sista jordhögarna fraktas bort från den forna Golfängen som tidigare använts mest som brännbollsplan. Nu gjuts två betongbryggor som placeras ute i vattnet och mellan bryggorna anläggs en sandstrand.

– Det är tänkt att bli en rekreationsyta, där du kan ligga på en filt och lapa sol. Det är inte avsett som en badplats. Botten i Skurholmsfjärden består av dy, förklarar Erik Sandström, platschef på NCC.

I sommar ska arbetet vara klart. En lekpark och ett utegym placeras i det som numera ska heta Kanalparken.

Längs Svartöstadsleden har strandlinjen flyttats mellan tio till hundra meter ut i vattnet. Parken har fått en vattenspegel intill de björkar som lämnats kvar.

– Egentligen var det inte meningen, men jag tycker att slutresultatet blev ganska fint. Luleåbor har varnat mig för att björkarna kan dö, men jag har glatt mig över att fågellivet hittat hit. På sistone har flera änder landat i vattnet, säger Kristina Björling Francki.

Luleå kommuns landskapsarkitekt har haft som målsättning att skapa en "robust" och lättillgänglig park nedanför bostadsområdet Burströmskan.

Parken består av flera delar med olika typer av växtlighet (se annan artikel). Längst ned mot vatten anläggs en fuktäng som tidvis kommer att hamna under vattenytan.

– Landskapsarkitekterna har varit så detaljerade att de angett antal och exakt var de stora stenarna ska placeras. Under arbetet har vi lagt undan stenbumlingar i rätt storlek som nu placerats på plats, säger Mats Nordgren.

Bohnsackparken

Av schaktningsmassorna som blev över i projektet Östra länken har Luleå kommun byggt en ny park. Av 4 000 kubikmeter jord har en ny udde skapats på Västra Skurholmen.

Det nya parkområdet intill den burströmska rondellen kommer att kallas Bohnsackparken. Den är uppkallad efter folkbildningspionjären Erik Bohnsack som stred för en vägbank till Skurholmen. Sentida släktingar har hållit koll på temperaturen i Luleå sedan 1920-talet.

I parken kommer totalt 252 träd, 5 563 buskar, 2 698 perenner, 1 572 pluggplantor och 48 460 vårlökar planteras. Dessutom anläggs en strandmatta på 146 kvadratmeter.

Planteringarna är budgeterade till tre miljoner kronor. Det motsvarar en procent av alla kostnader för Östra länken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!