Tjugotre hemlösa efter branden

Det bodde 23 personer i den brandhärjade fastigheten på Flugsnappargränd 16-20 i Hertsön.Personskadorna - de fysiska - inskränkte sig till en rökskadad person. Däremot blev alla hemlösa. Men redan på måndagsmorgonen hade Lulebo ordnat ersättningsboenden till alla som ville ha det.

Branden hade av allt att döma börjat i husets vindsvåning. Så började också bränderna på Järpgränd och Morkullegränd på Hertsön år 2003. De är fortfarande ouppklarade.

Branden hade av allt att döma börjat i husets vindsvåning. Så började också bränderna på Järpgränd och Morkullegränd på Hertsön år 2003. De är fortfarande ouppklarade.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-05-05 06:00
Larmet om branden kom strax efter 01.00 natten mot måndagen.
När räddningstjänst och polis kom till platsen var branden fullt utvecklad. Taket och vindsvåningen var vid 03.00-tiden helt övertända.
Branden var svårsläckt. Först när taket lyfts bort fick räddningstjänsten kontroll över den. Då var klockan 04.30.
Branden hade av allt att döma börjat i husets vindsvåning. De boende i fastigheten evakuerades och transporterades till Hertsökyrkan av Luleå lokaltrafik.
Luleå kommuns krisgrupp, Posam-gruppen, kom ut till brandplatsen och följde sedan med till Hertsökyrkan för att finnas som samtalsstöd och annan hjälp.
Tillfälliga bostäder
Redan vid 08.00-tiden på måndagsmorgonen när NSD kommer till Hertsökyrkan hade Lulebo ordnat tillfälliga bostäder åt alla evakuerade som var i behov av det. Några valde att tills vidare bo hos bekanta. Kvar på plats i kyrkan är församlingsvärdinnan Ingela Nevanperä och diakonen Tuula Pekkala.
- Vi har sett till att de vuxna fått mackor, kaffe och te och barnen har bjudits på oboy och saft. Det var en stor barnfamilj bland de evakuerade. Barnen hade bara pyjamasar på sig, säger Ingela Nevanperä.
- Barnen fick kläder från ett förråd som vi har i församlingsgården på Örnäset. Där har vi också madrasser och sängar, säger Tuula Pekkala.
Två bränder år 2003
Den tekniska undersökningen av fastigheten på Flugsnappargränd inleddes på måndagens eftermiddag. Den ska förhoppningsvis ge besked om brandorsaken.
- Innan den är färdig kan vi inte säga någonting, säger Aron Backman, förundersökningsledare på polisens brottssamordningsenhet.
I mars år 2003 inträffade två bränder med knappt en veckas mellanrum i två fastigheter i närheten av Flugsnappargränd. Först brann det på Järpstigen och sedan på Morkullegränd.
Båda de bränderna började, liksom den nu aktuella tros ha gjort, i vindsvåningen.
I det ena fallet år 2003 visade det sig att branden var anlagd men ingen skyldig hittades.
I det andra kom man inte till någon klarhet om hur branden startade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om