Tjejjouren hoppas på 530 742 besök

Tjejjouren ska bli en nationell angelägenhet. På kvinnodagen går landets alla tjejjourer samman på gemensam hemsida.- Alla ska få en anledning att gå in på sidan. Inte bara de som har problem, säger Maria Sundvall Taavo.

På Kvinnodagen öppnar landets tjejjourer hemsidan som vänder sig till 530 742 svenskar. Sandra Erixon, Maria Sundvall Taavo och Veronica Männikkö från Tjejjouren i Luleå har arbetat i ett och ett halvt år med projektet. FOTO: Göran Ström

På Kvinnodagen öppnar landets tjejjourer hemsidan som vänder sig till 530 742 svenskar. Sandra Erixon, Maria Sundvall Taavo och Veronica Männikkö från Tjejjouren i Luleå har arbetat i ett och ett halvt år med projektet. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2010-03-06 06:00
Hon är en av Luleåtjejjourens mångåriga aktiva och sedan en vecka också ordförande för moderorganisationen Kvinnojouren i Luleå.
- Kvinnojouren är en viktig förening och det är ett fint förtroendeuppdrag att få vara ordförande, säger hon.
Gemensam hemsida
Maria Sundvall Taavo, 31, har arbetat för Tjejjouren och Kvinnojouren sedan 1998 och säger så här om vad hon kommer att arbeta för som ny ordförande:
- Målet är att vi ska ha två anställda. Vi har plats för sju boende med barn och bara en anställd. Vi behöver anställa en person som har barnperspektiv om vi också i fortsättningen ska kunna ta emot kvinnornas barn.
På kvinnodagen den 8 mars är det Tjejjouren som står i centrum. Landets alla tjejjourer öppnar då den gemensamma hemsidan som de hoppas ska locka 530 742 besökare.
- Det är alla tjejer i Sverige i åldern 12-20 år. Alla har skäl att besöka hemsidan, inte bara de som har problem som de vill ta upp, säger Veronica Männikkö.
- Inget är för litet eller för stort att ta upp på chatten där anonymiteten är skyddad, säger Sandra Erixon.
- Det blir både nationella och lokala frågelådor. Vi har arbetat i ett och ett halvt år med projektet, säger Veronica Männikkö.
Vad är då skillnaden mellan Kvinnojouren och Tjejjouren?
- Det handlar om hur man själv känner sig. En 18-årig mamma kanske vänder sig till Kvinnojouren medan en 25-åring vänder sig till Tjejjouren, säger Maria Sundvall Taavo.
Sedan handlar det om vad kontakten gäller.
- Det är Kvinnojouren som kan ställa upp med skyddat boende om det skulle vara nödvändigt. Tjejjouren har inget sådant och inga anställda, säger Maria Sundvall Taavo.
FAKTA
Kvinnojouren
➤ Kvinnojour är en oftast ideell verksamhet för kvinnor som utsatts för sexualiserat våld, våldtäkt eller incest.
➤ Efter inspiration från Storbritannien etablerades 1978 de första telefonlinjerna för våldsutsatta kvinnor i Göteborg och Stockholm.
➤ Senare har verksamheten expanderat; i mitten av 1990-talet, fanns kvinnojourer på mer än 130 orter, som under ett år kontaktades av nästan 10 000 kvinnor.
➤ På kvinnojourerna ger medsystrar personligt stöd, vägledning i kontakter med myndigheter och hjälp till skyddat boende.
➤ Kommunalt understöd ges främst till basverksamheten och lokaler, medan särskilda projekt drivs med statliga medel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om