Tjänstevapnet - ett problem för poliser

Tjänstepistolen ger poliser belastningsskador.Flera poliser i länet har nu begärt att få benhölster för att lindra sina bekymmer.- Det här är ett bekymmer, säger Roger Bernestedt, polisens skyddsombud.

Många poliser i Norrbotten har ansökt om att få ett så kallar benhölster. Anledningen är bland annat att avlasta midjan där det traditionella hälstret normalt är fastsatt. Foto: SCANPIX

Många poliser i Norrbotten har ansökt om att få ett så kallar benhölster. Anledningen är bland annat att avlasta midjan där det traditionella hälstret normalt är fastsatt. Foto: SCANPIX

Foto: Jeppe Gustafsson / SCANPIX

LULEÅ2009-11-20 06:00
Ordningspoliser bär dagligen omkring på en standardutrustning som sammanlagt väger cirka 15 kilo.
- Vi har mellan två till fem poliser som bevisligen har fått belastningsskador på grund av för tung utrustning, säger Roger Bernestedt.
Avlastar midjan
Om det är tjänstevapnet som är boven i det här problemet är inte klarlagt men ett stort antal poliser i länet har begärt att få benhölster eftersom de har fått belastningsskador i höfterna.
- Det är ju alltid bra om man kan avlasta midjan, säger skyddsombudet.
Enligt Roger Bernestedt finns det ingen konflikt i den här frågan, alla poliser som begär benhölster får det.
Han säger vidare att det här inte är ett problem bara för Norrbottenspolisen.
- Det pågår en studie på en högskola i Jönköping där man tittar på polisens utrustning. Det här är ett centralt problem som är utspritt över hela landet.
Benhölster
Poliser som ingår i insatsstyrkan har under en längre tid använt benhölster men av en helt annan orsak.
- Deras skyddsvästar är både tyngre och längre vilket gör att tjänstevapnet delvis döljs av västen, säger Roger Bernestedt.
Är i vägen
Tjänstepistolen är inte bara en tung belastning när den är fäst i ett midjebälte, den är också i vägen när polismännen färdas i sina tjänstebilar.
Sätena i polisbilarna är skålformade vilket gör att det blir trångt eftersom midjeutrustningen sticker ut cirka fem-sex centimeter från kroppen.
Enlit Roger Bernestedt har man sett över möjligheten att bära fler saker i skyddsvästen.
- Det kan finnas fördelar i det men då är det samtidigt en nackdel vid bilkörning. Skulle man till exempel krocka är det inte bra att ha saker i brösthöjd.
Nu avvaktar polismyndigheterna runt om i landet på att den studie som är under utredning i Jönköping ska bli klar
- Det här är ett problem som måste få sin lösning, säger skyddsombudet Roger Bernestedt.
Fakta
Polisens skyddsutrustning
➤ I den utrustning som bärs runt midjan finns tjänstepistol, extra magasin, expanderbar batong, handfängsel, kommunikationsradio, mobiltelefon, pepparspray, nycklar och handskar. Utöver midjeutrustningen ska även polismännen bära en skyddsväst. Utrustningen väger cirka 15 kilo.
➤ Polisens insatsstyrkas utrustning väger cirka 25 kilo, här tillkommer ett förstärkningsvapen, mer ammunition än ordningspolisen, hjälm och en kraftigare och tyngre skyddsväst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om