Tjänstemannabrist riskerar underminera rättssäkerhet

LULEÅ Inom tio år kommer mer än var femte statligt anställda tjänsteman att gå i pension i Övre Norrland. Fackförbundet ST har i en undersökning konstaterat att staten inte förmår locka ny kompetens från universiteten. På sikt fruktar man att detta kan underminera rättssäkerhet och demokrati.

Luleå2008-08-01 06:00

Unga statligt anställda värderar hög lön, personlig utveckling och stimulerande arbetsuppgifter högt. De värden som man förknippar med statliga arbetsgivare är trygghet och bra arbetskamrater samt samhällsnytta - saker som i hög utsträckning nedvärderas.
Fackförbundet ST, som organiserar statligt anställda tjänstemän, har i en stor undersökning frågat unga tjänstemän om deras syn på sin arbetsgivare. Bilden av en kräsen yrkesgrupp framträder - en yrkesgrupp som är missnöjd med lönen och hellre arbetar i den privata sektorn. Hela 47 procent av de unga statligt anställda uppger att de hellre skulle byta till en privat arbetsgivare.
I Övre Norrland var missnöjet med lönen markant. 68 procent uppgav att de inte ansåg att utbildningen lönade sig.
Kvinnlig övervikt
Två tredjedelar av de tillfrågade tjänstemännen i övre Norrland var kvinnor vilket väl speglar könsfördelningen vid universiteten, och i hela riket är den kvinnliga övervikten ännu större.
- Generationsväxlingen slår först i den statliga sektorn, och därför föreslår vi som första åtgärder att man bättre marknadsför möjligheterna till karriär och personlig utveckling på universiteten, säger Annette Camhede, förbundsordförande på ST.
Hon menar att undersökningen bekräftar bilden av att statens anseende är allt lägre, och att detta i sin tur leder till demokratiunderskott. Schablonen av byråkratyrket lever kvar, och studenterna har i allmänhet en ganska ofullständig bild av staten som arbetsgivare.
- Det studenterna inte vet om är att man jobbar mycket med människor. Det är inte bara "pappervändaryrken", säger Annette Camhede.
Kraftåtgärder
Tidigare har arbetsgivarna motarbetat ST, men nu börjar allt fler myndigheter få upp ögonen för det hotande underskottet. Man kan nu förvänta sig kraftåtgärder för att säkra kompetensförsörjningen till staten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om