Tipset till nybörjaren: Plocka smörsopp!

Är du nybörjare på svampplockning? Ta hjälp av en expert – eller plocka bara svampar som du är helt säker på. Uppmaningen kommer från Göran Lidén, Luleå svampklubb.

Göran Lidén, ordförande i Luleå svampklubb, hittar genast några exemplar av  den goda och lättigenkännliga smörsoppen på Ormberget i Luleå.

Göran Lidén, ordförande i Luleå svampklubb, hittar genast några exemplar av den goda och lättigenkännliga smörsoppen på Ormberget i Luleå.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2018-09-18 19:36

Efter en torr sommar med dålig svamptillgång har det nu vänt och plötsligt har det poppat upp massor av svampar i skogen – något som lockar ut både erfarna och oerfarna svampplockare.

– Ett bra tips till nybörjaren är att hålla sig till soppar, säger Göran Lidén.

Soppar känns igen på att de har ett rörlager på undersidan – till skillnad från skivlingar som har skivor.

– Här uppe i Norrbotten finns det ingen sopp som är giftig. Den enda giftiga soppen i Sverige är djävulssoppen och den växer bara på Gotland än så länge. Däremot har vi gallsopp i Norrbotten. Den är inte så god, men den är inte giftig.

Gallsoppen känns igen på att den har ett rödaktigt rörlager.

En riktigt bra nybörjarsvamp är smörsoppen. Den är brun och klibbig på ovansidan. Rörlagret är gult och köttet vitt. På foten har den en mörk ring. Rörlagret och den bruna hatthuden skär man bort innan man steker den.

– Det är en väldigt vanlig och god svamp som är lätt att känna igen. Du kan förväxla den med örsopp, men skulle du plocka örsopp istället så är den lika god och inte giftig, konstaterar han.

En annan svamp som är lätt att känna igen är den klassiska gula kantarellen.

– Det är en gul svamp med åsar ända ner på foten. I år har det varit gott om dem.

Göran Lidén utbildade sig till svampkonsulent när han blev pensionär för att ha något att göra.

– Svampplockning är en sådan fin hobby. Man kommer ut i naturen och lär känna den. Tyvärr kan det också vara livsfarligt att plocka svamp om man inte kan det, men det finns många bra svampkurser och svamklubbar för den som är intresserad av att lära sig.

På tisdagar ordnar Luleå svampklubb exkursioner. Då får medlammar komma och plocka svamp under en timme och sedan bedöms svamparna av svampkonsulenterna.

– Vi svampkonsulenter är till för alla. Om du ringer kan du komma hem och visa upp vad du har plockat. Men vi vill inte bara titta på en bild, då kan man inte säga säkert.

Att göra misstag vid svampplockning kan vara ödesdigert. De giftigaste svamparna som finns i Norrbotten är vit flugsvamp, som har börjat komma in söderifrån, och toppig giftspindling.

Röd flugsvamp och stenmurklor är giftiga men inte dödliga. Det finns även svampar som är farliga i kombination med alkohol. Det gäller till exempel klubbtrattskivling och grå bläcksvamp.

- Rådet som vi brukar ge är att aldrig plocka bruna svampar med bruna skivor och aldrig vita svampar med vita skivor. Bland dem finns de dödliga svamparterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!