Tips till polisen - guld värt
Allmänheten tipsar polisen som aldrig förr. Inte alls konstigt, menar polisens statistikexpert i Norrbotten, Göran Millbert.
Och allmänhetens tips är till mycket stor hjälp, enligt Millbert.
Egen hemsida
- Det hjälper oss att lösa många brott. Mycket av
vår verksamhet bygger på tips på brott som vi annars inte skulle ha en chans att lösa.
Och tipsen från allmänheten har en stor bredd, inte minst från uppmärksamma trafikanter.
- Det kan handla om misstänkt rattfylla eller någon som kör vårdslöst eller på tok för fort. Genom tipsen kan vi snabbt gripa in, säger Göran Millbert
En stor källa till tips har polisens egen hemsida blivit. Där läggs viktiga händelser under dygnet ut..
- Det är faktiskt inte bara ni journalister som går in där utan också många privatpersoner, berättar Göran Millbert.
Ingen tipstelefon
Någon exakt siffra på hur många tips som kommer in under ett år finns dock inte. Men att det har ökat är polisen övertygad om trots att det inte finns någon tipstelefon, vilket är fallet i Västerbotten.
- Det diskuteras men förutsätter samtidigt att den telefonen kan vara bemannad dygnet runt, säger Roger Jönsson, informationsansvarig vid polisen.
Den som ringer in ett tips, vanligtvis på telefon 114 114, slussas till länskommunikationscentralen, där personalen knappast behöver sitta och rulla tummarna. Under fjolåret registrerades 60 000 händelserapporter, som det kallas i polissammanhang. Det är dock långt ifrån alla som leder till någon åtgärd.
Stor spännvidd
- Runt 20 procent av händelserapporterna lägger vi mer eller mindre till handlingarna, berättar Göran Millbert.
Spännvidden över länet är mycket stor. Luleå svarar för drygt 18 000 av de inrapporterade händelser, vilket motsvarar 50-talet per dygn. Lika hett är det inte i Pajala där det under fjolåret var frågan om 823 händelserapporter, vilket motsvarar två per dygn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!