TIPS: Så lyckas du med din sådd

Foto:

Luleå2014-04-29 10:00

1. Så i inomhustemperatur, använd cirka fem centimeter såjord som är sandblandad och näringsfattig, täck fröna med lite jord och tryck till. Använd krukor eller till exempel sköljda mjölkkartonger som du delar på längden. Vattna och täck med plast för att behålla fukten. Lägg tidningar över så att fröerna får gro i mörker. Märk krukorna med växtens namn.

2. När det första gröna av växterna visar sig, ta av tidningarna och låt plantorna växa till sig lite.

3. När plantorna fått två parblad är det dags för omskolning. Sätt om i plantjord som innehåller mer näring än såjord. Sätt nu plantorna i en rymligare planteringslåda. Vattna efter omplantering och var försiktig med rötterna.

Viktigt: Nu behöver plantorna balans mellan ljus och värme. Ställ dem ljust men svalt, exempelvis i ett garage under ”kalla” lysrör som inte avger värme. Den som inte har tillgång till garage kan kompensera värmen inomhus med extra ljus men ställ så svalt som möjligt. Värmen gör att plantorna växer sig långa och gängliga.

Eva:s trädgårdskalenderFebruari: Sår fröer, exempelvis perenner och tomater.

Mars/april: Sår fröer som sommarblommor/annueller. Planterar om. Planerar.

Maj: Flyttar plantorna till växthuset. Krattar, städar och rensar i trädgården, lämnar gärna kvar rester och klipp - det ger näring till gräsmatta och jord. Beskär vissa buskar. Gödslar. Sår fröer, exempelvis kål, krasse och luktärt.

Juni: Direktsår i trädgården - morötter, sallad, ärtor och rädisor m.m. Gödslar och planterar ut.

Juli: Färdigställer, startar eventuellt nya projekt, flyttar och rensar.

Augusti: Ser resultatet och ser vad som bör göras annorlunda till nästa år, rensar och flyttar.

September/oktober: Låter allt somna in och tar hand om växter som behöver övervintras inne, samlar in frön för nästa års sådd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om