Lars Wanhainen bor i närheten av Örnäsets IP. Han har i flera års tid förgäves försökt få kommunen att städa upp området och se till att dumpningen av massor upphör. Han tycker att placeringen är högst olämplig.
– I första hand handlar det om säkerheten för barnen, det är ju fotbollsskola flera kvällar i veckan och så kör det tung trafik här, säger Lars Wanhainen.
Han ifrågasätter också om det är lämpligt att lägga upp massor på det här sättet, då det är oklart vad de innehåller och varifrån de grävts upp.
– I andra hand handlar det om miljön, vad innehåller de här massorna och asfalten? I tredje hand handlar det om utseendet, det ser så skräpigt ut, säger Lars Wanhainen.
Han har kontaktat kommunens miljöinspektörer vid upprepade tillfällen och även påtalat problemet för stadsbyggnadsnämndens ordförande Anja Johansson.
– Då vart det upprensat på två veckor, men sedan har de skitit i det igen, säger Lars Wanhainen.
Han upplever att klagomål från boende på Örnäset inte verkar tas på allvar av kommunen.
– Jag upplever en djävulsk nonchalans, säger han.
– Örnäset har så dåligt rykte men det är ett fantastiskt fint område, säger Lars Wanhainen.
Kommunens miljöinspektör anser att placeringen är olämplig, något som man har påpekat för sina kollegor på stadsbyggnadsförvaltningen. Utan resultat.
– Vi har fört dialog med berörda parter i kommunen, det ser inte bra ut, det måste städas. Vi har hållit på med det i några år, säger William Jonsson, miljöinspektör.
– Det finns inget bygglov för den här. Det är mer eller mindre en stadigvarande tipplats. Vi bedömer att det är en olämplig placering, fortsätter han.
På fredagen utfärdade miljö- och byggnadsnämnden ett förbud mot att använda platsen som tillfällig lagringsyta för diverse jord, grus och asfaltmassor som görs i dag. Förbudet är ställt till stadsbyggnadsnämnden, eftersom kommunen är fastighetsägare.
Att få rätt på vem som lagt upp jordhögarna visar sig vara svårt, då alla tillfrågade svär sig fria från ansvar.
– Det är inte några massor som kommer från gata, det är Lumire som har gjort några grävningar. Vi har städat bort det vi haft tidigare år, det som är kvar är Lumires material. Jag har pratat med produktionsledaren och vi misstänker att det är Lumire, i och med att det är rördelar som kommer upp ur jorden, säger Patrik Ruumensaari, sektionschef för gatudriften på stadsbyggnadsförvaltningen.
På Lumire får vi tag i Stefan Lindqvist som är huvudprojektledare för Östra länken.
– Det är inte Östra länken som har några massor där. Där hanterar vi massorna allteftersom, vi har inget upplag där, säger Stefan Lindqvist.
Han gissar att jordhögarna kan komma från fotbollsplanen.
– De ska byta till konstgräsmatta, det kan vara att de har börjat schakta ur för det projektet, säger Stefan Lindqvist.
Så är inte fallet, kommunen har inte börjat schakta ur fotbollsplanen säger projektledaren.
– De här arbetena har inte påbörjats ännu. Vi har gjort tre provgropar inne på planen, men de har fyllts igen, säger projektledaren Jan-Henrik Hallebjörk.
Kommunen är i egenskap av fastighetsägare ändå ansvarig för att städa upp ytan anser miljöinspektör William Jonsson.
– Hur det än är så är det kommunens fastighet. Man har mer eller mindre accepterat att det ligger här, det accepterar inte vi. Kommunen får ta ansvar för det här, säger William Jonsson.