Per Tjärdalen (M) har ifrågasatt muddringsprojektet då kultur- och fritidsnämnden behandlade investeringsplanen för 2024-2026.
– En onödig investering, att lägga tio miljoner på att muddra mellan Småskär och Mjoön där det aldrig har varit muddrat tidigare. Att riva upp botten på en 600 meter lång sträcka, 3,5 meter djupt och 30 meter brett. Dessutom finns det inga riktigt bra platser att lägga muddermassorna på.
– Enda vinsten skulle vara att turbåten får sju kilometer kortare sträcka ut till Brändöskär, fortsätter Per Tjärdalen.
Enligt en utredning gjord av en konsultfirma skulle muddringen innebära en tidsbesparing på knappt 20 minuter per enkelresa till eller från Brändöskär.
– Det skulle innebära en återbetalningstid på 50 år. På 50 år hinner mycket hända med båtarna, säger Per Tjärdalen.
Turbåten skulle spara in 30 timmar på ett år, enligt beräkningen i utredningen.
– Det känns som en kostsam investering för Luleå kommun, speciellt som det riktar sig till väldigt få medborgare, fortsätter Per Tjärdalen.
Han menar att situationen varit en annan ifall bofast befolkning i skärgården haft nytta av muddringen, men så är inte fallet menar han.
– Det är under väldigt begränsad tid som vi har sjötrafik dit. Skärgårdsfolk i gemen tycker att resan är en stor del av målet, att turister skulle ha något emot att åka båt längre tid för att komma till Brändöskär tror jag inte, säger Per Tjärdalen.
I februari lämnade förvaltningen in en ansökan om tillstånd till vattenverksamhet till mark- och miljödomstolen i Umeå, eftersom det krävs tillstånd för att muddra upp farleden.
Diskussionen som Per Tjärdalen initierade på kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde resulterade i ett beslut om återremiss av investeringsplanen. Moderaterna och Sverigedemokraterna yrkade på avslag för muddringsprojektet i investeringsplanen medan Socialdemokraterna yrkade på återremiss.
– Det blev återremiss, tjänstemännen fick i uppgift att återkomma med ett förslag som kommer fler medborgare till godo, säger Per Tjärdalen (M).
– 2025 är ett relativt tungt år, vi behöver vara sparsamma med våra resurser. Det finns bättre saker vi kan göra med pengarna, säger Evelina Rydeker (MP) ordförande för kultur- och fritidsnämnden.
Enligt henne handlar det om att skjuta på muddringen till dess att kommunen har bättre ekonomi.