Linkkers siste vd om problemen: "Tyvärr för tidigt ute"

Den finska busstillverkaren Linkker gick i konkurs under våren 2024 med ungefär tio miljoner i skulder. Företagets siste vd Tom Granvik beklagar att projektet i Luleå blev ett misslyckande.

Elbussarna från Linkker är tagna ur trafik och den finske tillverkaren försatt i konkurs. Nu berättar Linkkers siste vd Tom Granvik om det misslyckade Luleåprojektet.

Elbussarna från Linkker är tagna ur trafik och den finske tillverkaren försatt i konkurs. Nu berättar Linkkers siste vd Tom Granvik om det misslyckade Luleåprojektet.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2024-12-29 00:01

– Tyvärr var vi för tidigt ute när det gäller tekniken, säger han.

Han berättar att företaget hade många stora, internationella affärer på gång under samma tid, bland annat i Singapore, Brasilien och Ryssland. Men flera av dem föll av olika skäl, och sedan tillstötte ytterligare problem med coronapandemin.

– Vår affärsmodell var att utveckla små och medelstora plattformar för elbusstillverkare. Det var inget fel på modellen men som sagt, vi var för tidigt ute.

undefined
Premiärturen för Linkkers elbussar skedde i oktober 2018.

Tom Granvik känner till merparten av den kritik som elbussarna i Luleå drabbats av.

– En stor brist var att bussarna blev kalla under färd vintertid. Vi hade inte tillgång till noga utprövade och effektiva värmesystem. Vi hade inte heller resurser att ha Linkkerpersonal på plats i Luleå för underhåll och reparationer. Det hade underlättat en hel del, säger han.

Tekniklösningen med små batterier är dock något Tom Granvik än i dag lyfter fram.

– Det byggde på tanken att batterier också är en utsläppskälla. Den ville vi minimera och i stället öka frekvensen på laddningarna. Men systemet i Luleå var för snävt tilltaget. Batteriet var för litet. Det blev för många laddförfaranden per dag, och dessutom var inte laddprocessen stabil. Det var bristande underhåll på laddarna och det hade vi inte möjlighet att rå på. Men tanken med att minimera miljöpåverkan från batterierna, den håller än i dag.

undefined
Laddstationerna var känsliga och flera fel tillstötte. De var tillverkade av ett polskt företag, och även här var det problem med underhåll men just den biten gällde inte Linkker.

Vidare hade bussarna, enligt Luleå Lokaltrafiks utredning, ergonomiska och tekniska problem. Ratten gick inte att justera och bussarna saknade krängningshämmare. Många chaufförer fick nackproblem.

De problemen har Tom Granvik inte lika god kännedom om.

– Att det skulle vara ergonomiska problem, det har jag inte hört förut. Vi hade en förarplats enligt standard. Sedan har jag inte detaljkännedom om inställningsmöjligheterna men det är möjligt att vi hade kunnat göra det bättre.

undefined
En vanlig syn under elbussprojektet var att Linkkerbussarna befann sig i depån på grund av problem.

Linkkers ekonomiska problem blev efter en längre process till sist slutet för företaget. I våras försattes företaget i konkurs. Skulderna uppgick vid det tillfället till cirka tio miljoner, enligt Tom Granvik.

– Det som blev avgörande var att finska Statskontoret krävde in lån som betalats ut för hållbar produktutveckling. Då fanns det inga möjligheter längre, säger han.

Tom Granvik är fortfarande kvar i elbussbranschen, där han jobbar med olika projekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!