Tio björnar har skjutits i skyddsjakt

Hittills i vår har tio björnar skjutits i skyddsjakt i Norrbotten.- Det är en besvärlig tid. Björnarna kommer ur sina iden och är hungriga samtidigt som renarna har sin kalvningstid och renkalvarna är lätta byten, säger Ronny Edin, länsstyrelsen.

"Renkalvarna är lätta byten för de hungriga björnarna och en enda björn kan ställa till med mycket stora skador bland renarna", säger Ronny Edin på länsstyrelsen.  FOTO: Bengt-Åke Persson

"Renkalvarna är lätta byten för de hungriga björnarna och en enda björn kan ställa till med mycket stora skador bland renarna", säger Ronny Edin på länsstyrelsen. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-05-28 06:00
Förra veckan transporterades en björn, skjuten vid skyddsjakt, med helikopter till Kvikk-jokk för vidare transport till Statens veterinärmedicinska anstalt.
Avmagrade och hungriga
Enligt Ronny Edin, chef för naturvårdsenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten, har ett tiotal björnar skjutits vid skyddsjakt i Norrbottens fjälltrakter sedan april. Bland annat i Talmas och Luokta-Mavas samebyars kalvningsland.
- När björnarna kommer ut ur idet är de avmagrade och hungriga. Honorna har fött sina ungar i idet och det behövs mycket mat för att föda hela gruppen. Det finns inga bär och inget gräs att äta. Samtidigt är det kalvningstid för renarna. Renkalvarna är lätta byten för de hungriga björnarna och en enda björn kan ställa till med mycket stora skador bland renarna, säger han.
Enligt Ronny Edin utgör inte skyddsjakten något hot mot björnstammen. I fjol sköts bara 21 björnar av den totala kvoten på 54. Så det finns marginaler.
- Vi försöker sköta skyddsjakten smidigt. När renskötarna har försökt andra åtgärder, att skrämma i väg björnarna, beviljar vi skyddsjakt som en sista åtgärd. Det är personal från länsstyrelsens fältenhet som utför jakten, säger han.
Vad händer med ungarna när en hona med årsungar dödas vid skyddsjakt?
- Hittills i år har vi inte tvingats skjuta någon hona med årsungar. Men i sådana fall är det Naturvårdsverket som avgör vad som ska göras med ungarna. Eftersom årsungarna inte klarar sig själva måste de troligen också avlivas. Att lämna björnungarna till djurparker är inte aktuellt. Fjolårsungar följer också björnmamman på våren men kommer snart att bli bortstötta så de klarar sig själva om mamman måste skjutas, säger Ronny Edin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!