Tio år sedan plugget kom till stan

Det var många kritiska röster när projektet sattes i gång. Det talades om att "ungdomarna bara skulle springa på stan". Men nu när gymnasiebyn firar tio år så kan det konstateras att så blev inte fallet.

Foto: Viktor Lundmark

Luleå2016-09-15 17:23

I tio år har gymnasieeleverna i Luleå kunnat mötas i stan. Gymnasiebyn var ett stort projekt när beslutet om att bygga det togs 1996. Det sägs att ett centralt campus för gymnasieelever i Luleå redan diskuterades på 70-talet. 28 augusti 2006 kunde till slut byn invigas med ett stort firande.

Under torsdagen firades 10 årsjubileet med en ceremoni i Lärkans aula. Kommunalrådet Yvonne Stålnacke var på plats liksom flera andra kommunpolitiker, tjänstemän från kommunen och personal från skolorna. Gymnasiechef Eva Lindbäck agerade konferencier. Det blev mycket nostalgi, men pratades även om kommande utmaningar.

– Vi har många nyanlända elever som kommit under kort tid som vi måste se till kommer i gång med studierna. Sen måste vi hela tiden bredda utbudet med nya program. I höst startar till exempel hotell och turistprogrammet, säger Eva Lindbäck.

Efter gåvoutdelningar till Eva Lindbäck från kommunpolitiker bjöd eleverna på det estetiska programmet på lärkan upp till show. Dans, bild och teater. Ett smakprov på vad skolan producerar. En person som lyftas fram lite extra under firandet och som alla som gått estetiska programmet i Luleå känner till, är scenteknikern Stefan Hägglund. Under jubileet sprang han fram och tillbaka mellan scen och teknikerbås. En allt i allo på skolan som varit med sedan gymnasiebyn etablerades. Han är både ljusmästare, ljudtekniker och scenograf.

– Det har under alla åren varit kämpigt att få ihop pengar till teknik. Men jag har lyckats köpa begagnade grejer genom kontakter. Det är viktigt att det är en professionell miljö för eleverna att arbeta i.

Stefan Hägglund var själv skeptisk till gymnasiebyn till en början men blev ganska snabbt övertygad om dess fördelar. Det centrala läget och mötet mellan elever från både praktiska och teoretiska program. De bästa minnen som han har från åren i gymnasiebyn är alla de slutproduktioner som han och eleverna på estetiska programmet genomfört tillsammans.

– Scenen är en arbetsplats och när eleverna arbetar på scenen är de professionella. Vi har haft fantastiskt roligt tillsammans och jag älskar mitt jobb.

Utanför lärkans aula satt eleverna Ellen Wikberg, Tina Öjerfalk, Alva Östling och Fredrik Öhlund. På frågan om vad som är bäst med gymnasiebyn så var svaret ett unisont "Stefan Hägglund!".

– Sen så är det väldigt bra miljö och gemenskap. Det känns som att alla människor här är positiva också.

Luleå gymnasieby

1996 togs beslutet om att skapa ett campus i centrala Luleå för stans gymnasieelever.

Gymnasiebyn invigdes den 28 augusti 2006.

Den består av fyra kvarter i stadens centrum, Hackspetten, Kungsfågeln, Lärkan och Örnen, samt Hälsans hus och Gymnasiebiblioteket.

Ungefär 2600 elever studerar i gymnasiebyn.

För eleverna sker jubileumsfirandet genom en bränbollsturnering med lag från samtliga gymnasiebyns kvarter under fredagen. Hela 119 matcher kommer att spelas vid Hälsans hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om