Fyra månader efter att hennes son hittades mördad hos sin pappa i Luleå mötte Sanam Gharaee socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall i Stockholm. Några månader senare träffade hon statsminister Ulf Kristersson i Almedalen och därefter justitieminister Gunnar Strömmer i september 2023.
Varje gång berättade hon om sin och Tintins långa resa genom myndigheterna som blundat för hennes och sonens rädsla, står det i ett pressmeddelande som skickats ut inför debatten om förändringarna i föräldrabalken i riksdagen.
– Trots att jag var (och fortfarande är) helt nedbruten av sorg hade jag inget val. Tvångsumgänge, och att man inte lyssnar till barns rädsla, det kan inte få fortsätta. Jag var tvungen att ta upp kampen och ge min son rättslig upprättelse, säger hon i pressmeddelandet.
På torsdagen röstade riksdagen igenom lagändringarna. Sanam Gharaees strid för att inte fler barn ska drabbas av föräldrars våld och vanvård fick därmed gehör. Hon var själv på plats i riksdagen när förslaget klubbades igenom.
– Det är många som lyft frågor kring tvångsumgänge i åratal före mig. Om någon hade lyssnat på dem så hade min son levt i dag. Den största förändringen i den nya lagen är att vid bedömningen av ”barnets bästa” ska man särskilt ta hänsyn till risken för våldsutsatthet. Det ska väga tyngre än förälderns rätt till umgänge.
Förutom ett stärkt skydd mot våld och kränkningar ska även tryggheten för familjehemsplacerade barn stärkas, då det ska bli tydligare vilka förutsättningar som krävs för att vårdnaden ska flyttas över till familjehemsföräldrar.
– Vi får så många meddelanden från desperata mammor till oss i Lex Tintin-föreningen, problemet kring tvångsumgänge är fortfarande stort. Därför kommer vi inte att nöja oss efter lagändringen utan fortsätta att kräva fler förändringar för att ytterligare stärka våldsutsatta barns rättigheter i Sverige.
Ändringarna i föräldrabalken börjar gälla från 1 januari 2025.