Det finns flera sätt att sitta frihetsberövad. Det börjar oftast med polisens primitiva arrest och därefter, om personen misstänks för ett allvarligt brott, är det häktet på Porsön utanför Luleå som gäller. Först efter rättegång och dom blir personen placerad på fängelse.
Många förbrytare anser att tiden i häktat är den värsta, speciellt om personen sitter isolerad med restriktioner.
– Vårt arbete är att se till att den häktade har det så bra som möjligt under sin tid här, säger kriminalvårdsinspektör Mårten Andersson.
Sverige har fått en del kritik från internationellt håll, för att så många unga häktade sitter med restriktioner och inte får umgås med andra intagna. Isoleringen blir påtaglig.
– Vi arbetar väldigt mycket med den biten numera, så att det ska bli bättre. Vi försöker på alla sätt bryta isoleringen i den mån det går, genom att den intagna får tillbringa tid med personal när de inte sitter i cellen, säger Andersson.
Mårten Andersson har dryga 20 år som anställd på häktet i Luleå och har varit med om personer som har suttit häktade i tio-elva månader. Det är en tillvaro där 22 timmar av dygnet tillbringas i ett rum på drygt tio kvadratmeter.
Följ med på en visuell rundvandring i cell 12 på häktet i Luleå i.
Så gör du:
På mobiltelefon: Rör telefonen i sidled, uppåt eller nedåt för att se runt i rummet. Klicka på ikonerna för att få information om hur det fungerar att sitta häktad. Har du VR-glasögon blir upplevelsen ännu mer realistisk.
På dator: Klicka och dra med musen. Klicka på ikonerna för att lyssna på informationen.