– Det finns ett stort behov av professionella råd och tips. Vi ser det varje dag. Dels hos föräldrar förstås, men också på förskolor och skolor, säger Tony Sundbom, ordförande.
Föreningen har uppvaktat landstingsrådet Kent Ögren (S) med en skrivelse om att minst en allergikonsulenttjänst bör tillsättas i länet.
– Vi fick skrivelsen nyligt och jag har inte hunnit sätta mig in i ärendet helt ännu. Jag har bett om fler uppgifter om hur det ser ut i landet. Vi kommer med ett besked under våren, säger Kent Ögren.
Ann Wanhatalo, mamma till två barn med allergi, tycker inte det finns någon anledning att tveka.
– Jag har själv valt att engagera mig i allergiföreningen eftersom jag upplevt att man inte får rätt stöd. På barnmottagningen i Sunderbyn gör man det bra, men den är för tunt bemannad. Man kan jämföra med Västerbotten, som har tre allergikonsulenter, säger Ann Wanhatalo.
Hennes sexårige son är svårt allergisk mot ett flertal saker; mjölkprodukter, ägg, pälsdjur, björkpollen. Dessutom har han astma.
– När man ska in med sitt barn på förskolan är det mycket som ska fungera. Man måste informera om allergin, akutmediciner, skriftliga rutiner om exempelvis maten och så vidare. En allergikonsulent kunde ha en samordnande funktion och se till att höja kompetensen på skolor och förskolor. Det är en jätteviktig uppgift och den skulle dessutom underlätta för sjukvården, säger Ann Wanhatalo.
– Vi ska uppvakta kommunen också. Den har ett ansvar att vara med och finansiera. Det här är en viktig fråga och vi kommer inte att ge oss förrän vi får ett svar, säger Tony Sundbom.