Tillbaka till medeltiden

Riddare och äventyr, men ingen pest och ingen svält. Under medeltidsdagarna i Luleå återskapas den "goda" medeltiden.

Ena Iliansdotter tillverkar brickvävda band av lingarn.

Ena Iliansdotter tillverkar brickvävda band av lingarn.

Foto: Linnea Bergenudd

Luleå2014-07-09 21:00

I en paviljong på Hägnan i Luleå står Herr Egil Drakhufvud och dricker vatten ur en liten kanna. Det blir svettigt i rustningen när det är över 25 grader varmt ute. Om tjugo minuter ska han slåss som medeltida riddare, men med en rotting istället för svärd.

– Man får rejält med blåmärken. Man ser ut som en dalmatiner efteråt, säger Herr Egil Drakhufvud, som till vardags bor i Antnäs och kallar sig Zakarias Persson.

Det kallas heavy fighting, eller kämpalek, och är en av de återkommande aktiviteterna under medeltidsdagarna i Luleå, som arrangeras på Hägnan den 9 till den 12 juli. Zakarias Persson har sysslat med kampsport i tjugo år, och kom in på heavy fighting genom att han som yngre tyckte om lajv, det vill säga levande rollspel.

– Sedan fastnade jag för ridderligheten i det här. Man har till exempel ingen domare. Och man slår inte mot skrevet, även om man får, säger Zakarias Persson.

Rebecca Mörk, Luleå, är en av arrangörerna till medeltidsdagarna. Hon berättar att hon också började intressera sig för medeltiden efter att som tonåring börjat med lajv, som ofta har medeltidstema.

– Skillnaden är att under medeltidsdagarna går man inte in i en roll, utan man är sig själv, säger hon.

Det handlar istället om en medeltida miljö, kläder, hantverk och aktiviteter, som till exempel heavy fighting. Medeltidsdagar arrangeras på olika håll i Sverige och världen varje år.

– Det är en bred hobby: man kan hålla på med hantverk, kampsport, musik, och mycket annat. Så ofta kan hela familjer vara engagerade på olika sätt, säger Rebecca Mörk.

Hon berättar att föreningen som står bakom medeltidsdagarna i Luleå, Frostheim, dessutom har ett ganska brett medeltidsbegrepp: allt från 600-talet till 1600-talet hör hemma på deras evenemang.

– Jag tror att många dras till medeltiden för att det är en epok man förknippar med sagor och riddare och så vidare. Samtidigt har vi ofta ett genuint historieintresse. Man vill testa hur olika klädesplagg känns och fungerar, till exempel, säger Rebecca Mörk.

Vid sidan om riddarromantiken brukar medeltiden beskrivas som en ganska mörk tid.

– Men vi brukar säga att vi vill återskapa den "goda" medeltiden. Man behöver inte precis ha pest för att få vara med. Och vi har ingen svält, utan äter snarare väldigt mycket mat. Till exempel har vi ätit tolvrättersmiddag vid något tillfälle, säger Rebecca Mörk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!