Medeltiden har intagit friluftsmuseet Hägnan och tält står uppställda över området. På nätterna fungerar de som bostäder, på dagarna får publiken se hur man levde på medeltiden. Ett 50-tal personer väljer att bo på Hägnan under de fyra medeltidsdagarna. De visar vad man åt, drack och hur man roade sig.
Saker som inte finns hemma
- Jag har längtat hit. Här kan man inte göra något annat än att vara med varandra, säger Charlotte Enström från Boden.
Hon ligger på en filt och syr ett etui till sina synålar. När man ska leva som på medeltiden vill man att så mycket som möjligt av ens saker ska vara gjorda på samma sätt och med material som fanns då. På kvällarna lär man sig hur man gör när de som bor på området visar varandra i föreläsningar och workshops.
Molly Sundqvist är åtta år, men har
redan hunnit med att vara på medeltidsdagarna ett år tidigare. I år ska hon sova i ett av tälten.
- Här har vi inte saker som vi har
hemma. Och hemma kan jag ju inte hoppa
i höet, säger hon.
Medeltidsdagarna firar tioårsjubileum i år och för att få allt att gå runt krävs det ideella krafter. Runt hundra människor hjälper till att ro dagarna i land.
Och man har lärt sig något genom åren.
- Vi har renodlat vad vi verkligen vill visa upp. Nu fokuserar vi på hantverket, kämparlekarna, underhållning och
musik, säger Therese Hedman i arrangörsgruppen.
Kamperna lockar
De nutida besökarna är i alla åldrar.
- Det finns saker både för barn och vuxna. De äldre tycker det är roligt att se hantverket. Många medeltida besökare har växt upp med det här och varit med sedan de var spädbarn.
Något som lockar både barn och vuxna är kamperna. En handfull väpnare och riddare slåss om hedern och visar samtidigt upp sina rustningar. Publiken jublar när deras favoritkämpe vinner en kamp.
- Det har varit populärt, säger Therese Hedman.