Tillbaka till 1909

Astrid och de andra barnhemsbarnen, elaka fröken Ferm, vittror, en fylgia, skogsfrun...I går fick barn från årskurs fem och sex på Hedskolan i Luleå följa med på en tidsresa till barnhemmet Solhaga år 1909. De har spännande väsen som guider.

Maria Bergenudd, bildpedagog, och skyddsanden Fylgia, dramapedagog Anneli Morian.

Maria Bergenudd, bildpedagog, och skyddsanden Fylgia, dramapedagog Anneli Morian.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-03-13 06:00
Det är Kulturskolan i Luleå som inleder ett stort projekt som ska inspirera till berättande och ge verktyg till lärare och elever att på sina respektive skolor jobba med berättande. Inbjudna är alla elever i årskurserna fem och sex i Luleå kommun. Första steget är att de får komma till Kulturskolan och uppleva tidsresan till barnhemmet Solhaga 1909. Andra steget är att de där får arbeta i grupper med att hitta på egna berättelser och sätt att låta andra ta del av dessa. Ledorden är: Alla kan uttrycka sig och berättandet har många språk. I ett engagerat möte mellan berättaren och lyssnaren föds den goda berättelsen.
Ensamma och rädda
Tidsresan till barnhemmet Solhaga blir gastkramande.
Barnhemsbarnen är utlämnade åt den elaka föreståndaren, fröken Ferm. Så fort de gör minsta sak som förargar fröken Ferm blir de slagna med käpp, blir utan mat eller råkar ut för andra bestraffningar. De tvingas arbeta från morgon till kväll vid sina vävstolar.
Astrid Blom och de andra barnen känner sig alla ensamma och rädda och sätter sitt hopp till att få komma till en fosterfamilj och få en mamma och en pappa.
Ingeborg har just blivit hämtad av fosterföräldrar. Hon bara försvann. De andra barnen fick inte säga adjö till henne.
Spännande väsen
En natt smyger Astrid ner till garnfärgeriet och får se fröken Ferms fruktansvärda hemlighet - som sedan blir hennes. Hon får se fröken Ferm göra något ännu mycket värre än det hon utsatt henne och hennes kamrater för.
Astrid försöker berätta om det hemska för andra vuxna i sin omgivning men hon blir inte trodd.
Guider på tidsresan är spännande väsen som vittror, skogsfrun och Fylgia - skyddsanden.
Barnen får lära sig berättandets konst och samtidigt träning i att hantera olika känslor - inte minst rädsla. Det att som barn inte bli trodd av vuxna är en annan del.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om