Det är för närvarande inte aktuellt med distansundervisning på Tunaskolan, där vi träffat eleverna Klara Wigren och Alfred Barck som går i fjärde klass. Eftersom all idrott ska bedrivas utomhus hade de med skidorna till dagens lektion.
– Det är roligt att träffa alla kompisar och att vara i skolan. Jag skulle inte vilja ha skola hemma, säger Alfred Barck.
– Jag vill helst vara här på skolan, men kan tänka mig vara hemma någon dag, säger Klara Wigren.
Då Tunaskolan hade distansundervisning förra våren gällde det bara på högstadiet, det vill säga årskurserna 7 till 9.
Anna-Helen Johansson och Karin Westerberg är mellanstadielärare. De framhåller att de flesta elever är väl medvetna om smittorisken.
– De är duktiga när de spritar sina händer när de kommer in efter raster eller lunchen. Vi har flyttat om i klassrummet så att eleverna sitter i mindre grupper och inte så nära varandra, säger Anna-Helen Johansson.
– Vårt största problem är svårigheten att hitta vikarier när någon lärare är sjuk. Vi får täcka upp för varandra och hitta andra lösningar när många är frånvarande, säger Karin Westerberg.
Marcus Hedström, rektor, säger att man följer rekommendationerna från barn- och utbildningsnämnden, bun, om att det inte behövs distansundervisning nu. Han håller med lärarna om att det största problemet är vikariebristen.
– Svårigheten att hitta vikarier oroar mig mest. Vi har på olika sätt anpassat skolan för att minska smittorisken bland annat genom att dela upp matsalen i fyra områden, bara ha idrott utomhus och på alla sätt ordnat undervisningen så att man inte är för nära varandra, säger Markus Hedström.
Emma Engelmark (S), bun-ordförande i Luleå, framhåller att de följer smittskyddsläkarens rekommendationer när de bedömer om det är nödvändigt med distansundervisning i skolorna eller inte.
– Det allra bästa är ju att eleverna är på plats i skolan. Men skulle smittsituationen förvärras på en eller flera skolor får vi ta hänsyn till det och ta ställning till om det ska bli fråga om fjärr- eller distansundervisning. Under förutsättning att smittskyddet rekommenderar det, säger hon.
Hur jobbar ni för att hitta fler vikarier?
– Det är ett stort problem inom många områden. Vi håller nu på att upphandla en vikariepool extern och det ska bli klart under våren säger Emma Engelmark.