Tillbaka i den politiska vardagen

Den politiska vardagen kom efter valnatten i Luleå. Möten, medborgarförslag – och fortfarande ett socialdemokratiskt maktparti, med skör egen majoritet.

Skär tråd. Allt pekar på att Socialdemokraterna i Luleå, här representerade av kommunalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström, får egen majoritet i kommunfullmäktige. Till vänstern syns Annika Eriksson, före detta gruppledare för Miljöpartiet.

Skär tråd. Allt pekar på att Socialdemokraterna i Luleå, här representerade av kommunalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström, får egen majoritet i kommunfullmäktige. Till vänstern syns Annika Eriksson, före detta gruppledare för Miljöpartiet.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2014-09-15 19:42

S-kommunalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström jublade efter valresultatet på söndagskvällen, då de preliminära siffrorna gav partiet egen majoritet med 31 av 61 mandat.

Men i går var det in i vardagen igen. Möte med kommunstyrelsens arbets- och personalutskott.

– Ni får ursäkta om det är lite förvirrat, sa Yvonne Stålnacke på den vanliga presskonferensen efteråt.

Hon hade bara sovit tre timmar under valnatten.

Stålnacke drog igenom listan över beslut. Ja till ett ramavtal om underhållsarbeten, nej till ett medborgarförslag om gratis wifi på lokaltrafikens bussar. Det sistnämnda blev för dyrt.

– Vi är nog överens om att det kommer så småningom, men inte i dagsläget, sa hon.

När beslutslistan var uppläst, Northland basket fick 50 000 i bonus för SM-guldet, tog Erland Nilsson ordet. Talesmannen för Landsbygdspartiet oberoende gillade inte att Socialdemokraterna skulle få ytterligare fyra år till med ensam makt över Luleå.

– Det är absolut inte bra för demokratin, sa han.

Folkpartiets Thomas Olofsson fyllde i:

– Faran med partier som styr år efter år är att de blir ett med förvaltningarna och kommunerna. Allt det där bakas in i partiet.

Yvonne Stålnacke lyssnade på kritiken, och svarade att man måste ha respekt för hur Luleåborna röstat. Men hon är inte helt säker på att det blir egen majoritet.

– Det kan bli 30 eller 31 mandat. På onsdag är hela resultatet färdigt, sa hon.

Det här innebär att S tidigare samarbete med MP kan bli viktigare än tidigare. Partierna har gjort upp om budgeten de senaste åren, och om S tappar den egna majoriteten i den slutgiltiga rösträkningen, blir MP-samarbetet än mer intressant. Men här dröjer beskedet.

– Både vi och MP har sagt att det ska få gå några dagar, vi ska sova lite, och sen ska vi sätta oss ner och resonera, sa Yvonne Stålnacke.

– Det samarbete vi haft har varit en framgång, sa Annika Eriksson, avgående gruppledare för Miljöpartiet.

Innan presskonferensen var över, och det kommunalpolitiska arbetet fortsatte, hann oppositionen ägna sig åt självrannsakan. Centerpartiet, som tappade ett mandat, var inte på plats, men Folkpartiets Thomas Olofsson ansåg att oppositionen hade en hel del arbete framför sig.

– Socialdemokraterna har ett fantastiskt valmaskineri som vi saknar. Vi måste tagga upp oss otroligt mycket, sa han.

FAKTA Resultat Luleå

Så här ser det preliminära röstresultatet ut i Luleå:

Socialdemokraterna: 48,9 procent (-1,7), 31 mandat (av 61).

Moderaterna: 13,3 procent (-1,8), 9 mandat.

Miljöpartiet: 6,4 procent (+ 1,2), 4 mandat.

Vänsterpartiet: 5,9 procent (-0,5), 4 mandat.

Sverigedemokraterna: 4,9 procent (+2,9), 3 mandat.

Folkpartiet: 4,4 procent (-0,8), 3 mandat.

Centerpartiet: 4,4 procent (-0,4), 2 mandat.

Rättvisepartiet: 3,7 procent (-0,8), 2 mandat.

Kristdemokraterna: 2,7 procent (+0,1), 2 mandat.

Landsbygdspartiet: 1,9 procent (+0,1), 1 mandat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om