Till Portugal med blindskrift

Ray Charles hade en. Stevie Wonder har flera. Men det är Portugal som lyfter Luleåföretaget på den europeiska marknaden.

VÄRLDSLEDANDE. Europa-mar knaden har varit svag för Index Braille. Samtidigt lyfte en jätteorder från Portugal hela företaget. Nu fiinns återförsäljare över hela världen.

VÄRLDSLEDANDE. Europa-mar knaden har varit svag för Index Braille. Samtidigt lyfte en jätteorder från Portugal hela företaget. Nu fiinns återförsäljare över hela världen.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2014-05-09 06:00

På två år har Luleåföretaget Index Braille dubblerat sin omsättning till 65 miljoner kronor. Men målet är 100 miljoner som de hoppa uppnå nästa år. Det hela började med att en synskadad kund i en större portugisisk butikskedja krävde butikens erbjudanden i blindskrift. Det ledde till att ledningen bestämde att en skrivare för blindskrift ska finnas i varje butik. Och en jätteorder till Index Braille.

– Det var en enorm order. Och vi väntar att det där ska komma igång nu, säger Mikael Wikman, produktionschef.

– Idag är vi störst i världen.

Ordern från Portugal har lett vidare till Brasilien.

– Där bestämde man att alla skolor skulle ha blindskriftskrivare. Då blir det många. Därför har vi fördubblat omsättningen, säger Mikael Wikman.

Företaget, som nu har 13 anställda i Luleå, grundade på 1980-talet av Björn Löfgren som tog fram den första prototypen av skrivare hemma i sitt garage. Han reste sedan runt och sålde in den runt om i Europa, och längre fram ute i hela världen. Nu visar en världskarta på kontoret alla återförsäljare. Mikael Wikman berättar om att i vissa av USA:s delstater så måste bland annat restauranger kunna visa menyer på blindskrift, annars kan de bli stämda. Det har skapat en våg av efterfrågan på skrivare i hela världen.

Men Europa har haft det tungt.

– Marknaden har varit svag. Men Europa kan fortfarande bli mycket, mycket starkare, säger Mikael Wikman.

Företaget har dessutom en alldeles speciell fördel.

– När vi skickar dokument och prover på blindskrift så är det fritt porto, i alla fall inom Europa. Det är en gammal paragraf om att porto inte skall vara ytterligare ett hinder.

EU:s inre marknad

Europeiska unionens inre marknad är en gemensam marknad med fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer och på denna marknad får europeiska medborgare fritt bosätta sig, arbeta, studera och göra affärer. Sedan den upprättades 1993 är tanken att den ska skapa mer konkurrens, nya jobb, lägre priser för konsumenterna och gjort att företag och medborgare kan dra nytta av ett större utbud av varor och tjänster.

EU arbetar för att ytterligare förenkla de bestämmelser som fortfarande hindrar medborgarna och företagen från att kunna utnyttja den inre marknadens fördelar fullt ut.

Källa: europa.eu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om