Tidig jul för alla med lust för must

Nu är det jul igen. För alla med lust för must kommer julklappen ovanligt tidigt i år. Sedan några veckor tillbaka säljs nämligen julmust i livsmedelsbutikerna.
– Det är för tidigt för mig, säger Thomas Niska.

Litet väl tidigt för must redan nu. Det tycker Kristina Karlsson och Maria Andersson Nordström, i tomtedräkten, tillsammans med Thomas Niska, Mattias strömberg, Ulrika Malmström och Ann-Sofi Sundqvist som jobbar på LO-facken i Luleå.

Litet väl tidigt för must redan nu. Det tycker Kristina Karlsson och Maria Andersson Nordström, i tomtedräkten, tillsammans med Thomas Niska, Mattias strömberg, Ulrika Malmström och Ann-Sofi Sundqvist som jobbar på LO-facken i Luleå.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2013-10-07 13:58

Luleås alla tomtegubbar och tomtegummor kan således redan nu slå i glasen och lyckliga vara - i alla fall de som gillar must.

Fast visst kan det vara svårt att känna den där riktig julstämningen med tanke på värmen och höstsolen i Luleå i går.

NSD besökte LO-förbunden i Luleå och träffade några av de anställda.

Alla gillar de must men traditionens makt är stor.

Första advent

– Jag tycker att det är lämpligt med premiär för must till första advent, säger Thomas Niska.

Kristina Karlsson är av samma uppfattning men faller gärna för frestelsen, det erkänner hon utan omsvep.

– Jag tycker också att man ska hålla sig till första december men det håller jag aldrig även om jag försöker. Jag har redan ätit pepparkakor också, säger Kristina Karlsson.

Kristina Karlsson följer således Oscar Wildes devis om att ”Det bästa sättet att bli kvitt en frestelse är att falla för den”.

Maria Andersson Nordström försöker dock hålla på traditionen.

Längtar

– Jag tycker att must dricker man till jul eller påsk. Det heter ju julmust och det är ganska skönt att få gå och längta efter den, säger hon.

Mattias Strömberg är egentligen den enda i sällskapet som tycker det är okej med must vid andra tidpunkter än under jul.

– Jag tycker väl att must passar bäst till jul, med premiär till första advent men vill man dricka tidigare så är det bara att göra det.

Köpmannen Andreas Spinnell driver ICA Maxi på Storheden. Där liksom i andra livsmedelsbutiker säljs redan julmust.

– Det blir en försmak av julen för många. Sedan säljer vi ju must nästan året runt, julmust, påskmus och festmust.

Dricker du själv must året om?

– Nej, must vill jag dricka till jul men ställer du fram en flaska nu så tar jag den, säger Andreas spinnell och skrattar.

Han sparar för övrigt alltid must från året innan.

– Jag vill ha lagrad must, precis som man gjorde förr. Den är godast.

Fakta Julmust

Julmust är en läskedryck som huvudsakligen konsumeras i Sverige omkring juletid. Under påsken benämns must som påskmust men det är i regel samma recept, även om undantag förekommer. Den finns även året om som must av till exempel Apotekarnes.

Förr tillverkades Apotekarnes must före jul och lagrades ett år innan den såldes under beteckningen julmust.

Receptet till musten fick de ursprungliga ägarna från Tyskland där Harry Roberts hade studerat kemi och i dessa kretsar fått höra talas om receptet. Roberts, som var nykterhetsman, inspirerades av drycken och såg en möjlighet att lansera den som ett alkoholfritt alternativ till framför allt Portern och ölen som vid den här tiden flödade på de svenska middagsborden.

År 1910 köpte Roberts rättigheterna till receptet och började samma år tillverka must i Sverige genom företaget AB Roberts i Örebro. Försäljningen gick under de första åren trögt men i samband med förbudsomröstningen 1922 och det statliga alkoholmonopol som infördes i Sverige i samband med detta, sköt försäljningen i höjden.

Under 1920-talet lanserade Harry Roberts mycket framgångsrikt musten som det alkoholfria alternativ som varit hans vision och särskilt kring högtider som jul och påsk har den kommit att bli en självklar del av den svenska dryckeskulturen.

Receptet är hemligt och endast tre personer känner till de exakta ingredienserna. Förutom hemliga smakgivare ingår bland annat malt och humle (numera i extraktform), totalt ingår cirka ett trettiotal ingredienser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!