Han vill ha ett Luleå fritt från pekpinnar

Thomas Söderström läste PT och blev förbannad. Därför är han i dag politiker och Liberalernas gruppledare i Luleå. "Du kan lösa det absolut mesta själv", säger han.

Thomas Söderströms (L) främsta mål är att byta ut kommunstyrelsens ordförande. "Det hade varit väldigt bra för Luleå att få en paus från en socialdemokratisk maktdominans, för att kunna ändra kulturen i kommunen till att bli mer lyssnande och förstående."

Thomas Söderströms (L) främsta mål är att byta ut kommunstyrelsens ordförande. "Det hade varit väldigt bra för Luleå att få en paus från en socialdemokratisk maktdominans, för att kunna ändra kulturen i kommunen till att bli mer lyssnande och förstående."

Foto: Frida Enberg

Luleå2022-08-12 07:00

Thomas Söderström har parkerat sin begagnade elbil bland bulorna på parkeringen vid Ica Porsön. Uniformen är på, en tunn dunväst med namn på både honom och partiet. Han sneglar mot krogen, en gång hans lokala hak. Frågar sig om inte Old Brodies skulle tjäna på att ha öppet längre än till 21.

Efter kyrkan stannar Thomas Söderström till och pekar. I den lägenheten på Professorsvägen bodde han när han pluggade på Luleå tekniska universitet. Han läste till civilingenjör, men blev inte helt klar och kallar sig bara ingenjör.

– Det var både tungt och roligt. Man levde på marginalerna, hade inte så mycket pengar och det var mycket studier. Men livet här var fenomenalt. Det var fest och många nya vänner, en härlig tid.

Han är från Piteå, men Porsön har en särskild plats i hjärtat sedan den förbjudna flytten.

– Nu händer det ju äntligen, men det behöver rustas upp ordentligt. Porsön är Luleås ansikte utåt för väldigt många människor. En stor del av Luleås potentiella framtid flyttar hit men de kommer till något ganska nedgånget.

undefined
Thomas Söderström tycker att det är bra att Porsön börjat rustas upp. Men han konstaterar att det krävs ett rejält ansiktslyft för att sälja in Luleå för studenterna. De flesta blir inte kvar efter studierna.

Vi går i gruset mot universitetet. Arbete pågår.

På tiden, enligt Söderström har det inte hänt så värst mycket sedan Högskolenheten i Luleå, som det hette, byggdes på 1970-talet.

– Vi behöver prioritera området mer och som kommun vara här och visa: "Ni är välkomna studenter, vi vill ha er i Luleå och i Norrbotten".

Drygt fyra kilometer är det från Porsö centrum till Storgatan, men den mentala distansen är längre än så. Man pratar om "Porsöbubblan".

– Den är märklig. När man bodde här märkte man aldrig av varken politiken eller kommunen. Man hade ingen aning om vad de gjorde där inne utan levde som ett eget liv här. Det kan vara skönt å ena sidan. Men för kommunen är det negativt, för det är ofantligt duktiga människor som flyttar hit och sedan flyttar hem efter fem år.

Om de lär känna staden och människorna är chansen större att de blir kvar, tror han.

Jag har dansat hela mitt liv och blev indragen, och sedan ordförande, i föreningen Luleå bugg och swing. Det gjorde att jag lärde känna väldigt många människor. Min plan var att åka söderöver, men jag kände att det är här jag vill vara.

undefined
När Thomas Söderström pluggade till civilingenjör bodde han på Professorsvägen.

För drivkraften får vi backa bandet drygt 50 år.

Nils Malmgren, Sven Köhler, Folke Bladfors, Kjell Mickelsson, Ulla Ölvebro, Karl Petersen, Yvonne Stålnacke, Niklas Nordström, Lenita Ericson och Carina Sammeli.

Ända sedan kommunernas högsta beslutande organ 1971 fick namnet kommunfullmäktige har varenda en med titeln KSO, kommunstyrelsens ordförande, haft ett (S) efter sitt namn i Luleå.

Det vill Thomas Söderström ändra på. Det började med Piteå-Tidningen hemma i Sikfors.

– Jag blev urless på att läsa vad sossarna tycker att jag ska göra och det var därför jag engagerade mig politiskt.

Politiker ska inte peka med pekpinnar och tro att de har svaren.

– Vi har en del svar kanske, men det är via medborgarna som vi kan lösa komplexa problem. Du kan lösa det absolut mesta själv, med stöd av samhället. Det är den liberala kärnan.

Så en individualist ut i fingerspetsarna?

– Nja, inte riktigt. När du klarar dig själv. Men när du hamnar utanför systemet eller faller på sidan behöver samhället finnas där. Det behöver finnas en social välfärd, men även individuell frihet.

undefined
När S tappade mark i valet 2018 såg Thomas Söderström oppositionens chans att få igenom mer av sin politik. "Kommunpolitik är inte som på riksnivå. Det går att hitta gemensamma nämnare även med Vänsterpartiet, om vi bara sätter oss ner."

När S rasade från 44,8 till 37,5 procent i valet 2018 vädrade oppositionen morgonluft. De hade troligtvis kunnat få igenom mer av sin politik, om dåvarande kommunalrådet Niklas Nordström (S) inte bildat pakt med Moderaterna.

Det har Thomas Söderström inte förlåtit.

– De gjorde det här utan att ha pratat med oss, det kom lite som en kniv i ryggen.

Mycket prat om Socialdemokraterna, men varför ska man rösta på er?

– För att man får ett styre med ett parti som har en vilja och en vision att göra någonting. Vi lyssnar på alla medborgare och vill se till att det blir bättre i Luleå. Vi vill att skolan blir bättre och ändra budgetsystemet så att mer resurser går till skolan.

Som liberal tycker han att skolan är viktigast. Den ska fungera bra, oavsett var man bor.

– Vi behöver ha duktiga, utbildade lärare och definitivt se till att höja lönerna för våra pedagoger.

Var ska ni ta pengar ifrån?

– Vi har fördelen att Luleå växer varje år så det finns alltid ett budgetutrymme. På lång sikt vill vi öronmärka mer av det reformutrymmet på skolan. Vi vill klubba igenom att skolan är jätteviktig.

Om Thomas:

Ålder: 38

Yrke: Ingenjör, gruppledare för Liberalerna i Luleå.

Familj: Fästmön Sofia, sonen Ludvig, bonussonen Wilbur.

Förebild: Vår nya partiledare Johan Pehrson för han är så folklig och väldigt tydlig.

Lyssnar på: Jag tävlar i bugg så blir mycket dansband på min stereo.

Hjärtefråga: Få bort socialdemokratin från maktdominansen i Luleå, utifrån det kan man göra det andra man önskar.

Viktigaste valfrågan: Skolan är viktigast, det är där allting börjar. Mer resurser och behöriga lärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!