Vad förlorar du på att vara man/uppfostras till man? Den frågan ställde Linea Matei i inledningsskedet av sitt examensarbete på Konstfack. Svaren ingår i en installation som nu visas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, vältajmat i spåren efter #metoo.
Hela livet har Linea Matei hört kvinnor diskutera jämställdhet – medan männen har varit frånvarande.
– Men vilken är den mest destruktiva könsrollen? Statistik visar att män är överrepresenterade inom brott. Jag frågade mig hur jag kan locka deras intresse, för allas vår skull, säger hon.
Gensvaret på hennes fråga blev stort, 229 svar strömmade in på två dagar. Många av killarna tackade Linea. De flesta tog upp hur de saknade att kunna verbalisera och få uttrycka sina känslor.
– Ilska är en av få känslor som anses okej för män att visa, säger Linea Matei.
På en skulptur av en ”typisk kille”, i en bok och på målningar varvar hon killarnas citat med statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet, Statistiska centralbyrån och Skolverket. Där står till exempel att 97 procent av de som är misstänkta för sexualbrott är män. Sambandet med könsrollerna är solklart, menar Linea Matei.
– Med #metoo är det så tydligt att många kvinnor har börjat göra sina röster hörda. Jag hoppas att män börjar göra samma sak, för att hjälpa andra. Det här handlar om dig – även om du är en schysst kille!
Linea Matei har tänkt på frågorna sedan barnsben. Ljudverket är en diskussion mellan tio personer om könsroller, som utgår från en dagboksanteckning hon skrev som 13-åring. Hon och tre killkompisar reste med klassen in till stan. När tunnelbanan stannade rusade de alla ut – men läraren ropade bara tillbaka Linea.
– Jag begränsades. Tjejerna skulle alltid ta hand om killarna. Men jag berikades också, för jag fick se hur stressad min lärare var över situationen och nästa gång kunde jag tänka mer empatiskt, säger hon.
Hennes förhoppning är att det här ska så ett frö – så att de schyssta killarna ska ta mer aktivt avstånd från sexism, skeva maktförhållanden och kvävande könsroller. (TT)