Tennis i rullstol - "Skitkul"

Sari Paananen får till en fin smash. Hon tycker att tennis är "skitkul".- Jag får träning och utlopp för mina känslor. När det funkar blir jag glad. När jag missar blir jag förbannad, säger hon.

Bodensaren Helge Enberg och Nyborgsbon Einar Rönnkvist har blivit bekanta på bilbingon runt om i länet. FOTO: linda danhall

Bodensaren Helge Enberg och Nyborgsbon Einar Rönnkvist har blivit bekanta på bilbingon runt om i länet. FOTO: linda danhall

Foto: linda danhall

LULEÅ2008-09-16 06:00
Platsen är tennishallen i Arcus.
Sari Paananen och Magnus Svensson spelar dubbel mot Ove Brännholm och Bengt Eriksson.
Det är full fart på spelet. Fina bollar. Kraftfull tennis. Framförallt glädjefylld.
Stora avstånd
- Det går inte att förklara vilken härlig sport tennisen är. Det måste upplevas. Jag hoppas att många unga ska komma och känna sig för, säger Ove Brännholm.
Det är han som har dragit i gång rullstolstennisen i Luleå. Sex-sju personer har tränat regelbundet sedan i fjol. Nu ska fler lockas till den vita sporten. I går var Jan Hartman från Svenska tennisförbundet i Luleå för att träffa dagens utövare och företrädare för Luleå Tennisklubb.
- De stora avstånden gör det besvärligt i Norrbotten. Men Luleå tennisklubb och Piteå tennisklubb kan erbjuda rullstolstennis.
Ut i världen
Den 12-14 december ska Svenska Tennisförbundet arrangera prova på-dagar i Piteå.
- Då kan alla funktionshindrade i Norrbotten och Västerbotten som kan köra och styra en rullstol komma och prova på att spela tennis. Vi vill att många fler ska utöva den här härliga sporten, säger Jan Hartman
Han lockar med Tennisförbundets nationella tävlingar och möjligheter att komma ut i Europa och världen.
- På tre-fyra år kan man vara ute i Europa och tävla. Första året räcker det med träning en gång i veckan. Andra och tredje året kör man två respektive tre gånger i veckan, säger Jan Hartman och tillägger:
Hoppas på sponsorer
- Just nu gör ju västerbottningen Peter Wikström succe i paralympics i Peking.
Han hoppas att det dyker upp företag som vill sponsra rullstolstennis i Norrbotten och Västerbotten.
- Ekonomin är alltid ett problem. Det behövs pengar till banhyra och tränare, säger han.
fakta Rullstolstennis
Det började 1976 när den amerikanske skidakrobaten Brad Parks i samband med skidträning blev svårt skadad och därefter rullstolsbunden. Parks sökte sedan efter en lämplig idrott som ersättning för skidåkningen. Bland annat prövade han tennis och märkte att han, trots sitt rörelsehinder, hade goda möjligheter att spela. Han insåg att rullstolen behövde modifieras för maximal rörlighet. Han fick hjälp av sin personlige assistent, som tillika var rullstolsfabrikant, att tillverka en lämplig rullstol. Redan året därpå arrangerade de båda en turnering i Kalifornien med 20 deltagare. Parks själv vann denna första tävling.

Under de närmaste åren spreds rullstolstennisen snabbt i USA och 1980 bildades the "National Foundation of Wheelchair tennis". Samma år spelades "US Open Wheelchair Tennis Championship". Totalt var vid den tiden cirka 300 aktiva spelare registrerade. Från USA spreds spelet till Europa. År 1981 introducerades rullstolstennis i Frankrike. Till Japan, Australien och England kom spelet 1984.

Från 1985 spelas Invacare World Team Cup enligt samma modell som Davis Cup. År 1999 deltog 41 nationer i cupen. År 1987 blev sporten accepterad som gren i Paralympiska spelen. Första gången rullstolstennis spelades som OS-gren var 1992.

Rullstolstennis spelas av individer med olika typer av rörelsehinder som gör dem rullstolsbundna. Bana, utrustning och regler är exakt lika vanlig tennis, med det enda undantaget att bollen får studsa två gånger i samband med grundslag. En rullstolsbunden tennisspelare kan utan vidare spela mot en obehindrad spelare. Elitspelarna använder i princip samma slagrepertoar som i vanlig tennis. Grundslagen blir också av motsvarande kraft och djup. Tvåhandsfattning används dock inte, eftersom spelaren är tvungen att använda en hand för att styra rullstolen.

Källa:
Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om