Telias Soneras kunder på bland annat Kallkällan och Porsön har haft omfattande driftstörningar i höst.
Bakgrunden är skadegörelsen och bränderna på Bergviksskolan, där en basstation för 3G-nätet har slagits ut.
En av många drabbade är universitetsstudenten Martin Olsson, Porsön, som i perioder inte kan hålla kontakten alls med omvärlden via mobil och sms.
- Jag har missat massor av viktiga samtal, eftersom jag är arbetssökande. Att ständigt behöva ringa upp blir tidskrävande och dyrt.
Eftersom inga förbättringar har skett skrev Martin Olsson till Telia Soneras kundtjänst i hopp om kompensation enligt avtal.
Men icke det.
- Telia hävdade att basstationen var utsatt för sabotage som faller under "force majeure", och då skulle inte ersättning bli aktuell.
Martin Olsson ifrågasätter varför Telia Sonera, Sveriges största teleoperatör, använder en så stark juridisk term i sammanhanget.
- "Force majeure" brukar handla om naturkatastrofer, terror och krigshandlingar. Det är anmärkningsvärt att de försöker slingra sig med såna begrepp.
"Olyckliga omständigheter"
Telia Sonera och Tele 2 har, via ett gemensamt bolag, båda ansvar för mobilmasten på Bergviken.
När NSD tar kontakt med informationsansvarige Hans G Larsson beklagar han situationen.
- Det är flera olyckliga omständigheter. Bland annat bröt Luleå Energi strömmen till basstationen den 17 oktober, trots att de hade meddelat att det skulle ske först den 1 november. Sen har vi haft problem att få fram egen reservkraft.
Medan mobilmasten (basstationen) drabbades av flera strömavbrott har kundernas kompensationsanspråk samlats på hög hos Telia Sonera.
Men först i veckan - efter månader av driftstörningar - har mobilmasten flyttats.
- Vi bestämde en tidplan för åtgärder fram till den 20 december och nu är utrustningen flyttad till en annan fastighet på skolområdet, säger Hans G Larsson.
Nu gör Telia Sonera en kovändning gällande ersättningarna.
- Grundregeln är att vi aldrig kompenserar vid pågående fel men eftersom felet nu är åtgärdat blir ersättning aktuell.
Hur mycket då?
- När kunderna har haft problem under viss tid och tagit kontakt med oss, då räknar vi sammantaget 15 dagar eller motsvarande 800 kronor i ersättning, säger Hans G Larsson.
"Fel bedömning"
Telia Soneras informationsansvarige tar också avstånd från kundtjänstens användande av uttrycket "force majeure".
- Normalt ingår sabotage under "force majeure" och i detta fall hade en medarbetare gjort den kopplingen. Men den bedömningen är fel, säger Hans G Larsson.
Är mobilmasten säkrad nu?
- Allting är möjligt. Ytterst är det en kostnadsfråga. Nu när mobilnätet växer så mycket, kanske vi måste göra en översyn av vår egen reservkraft, i relation till antalet elavbrott.