Tecken på gängbrottslighet även i Norrbotten

Gängkriminaliteten i Sverige har eskalerat med 45 skjutningar i sommar. Polisen oroar sig för utvecklingen – och ser tecken på att kriminella nätverk närmar sig Norrbotten.

Bilden är från gångbron i Visättra, Flemingsberg, där skottlossning skedde alldeles nyligen.

Bilden är från gångbron i Visättra, Flemingsberg, där skottlossning skedde alldeles nyligen.

Foto: Christine Olsson/TT

Luleå2021-07-23 06:00

Under juni och juli har antalet skottlossningar kopplat till gänguppgörelser skjutit i höjden i Sverige, enligt SVT:s kartläggning. Och det finns inga garantier för att det inte sprider sig norrut, menar både riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli och Norrbottenspolisen.

– Vi ska inte tro att vi är vaccinerade mot det. Det finns brottslighet i alla dess former överallt och det finns olika former av kriminella nätverk även i Polisregion nord där Norrbotten är en del, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i riksdagens justitieutskott.

P-O Andersson, utredare på avdelningen för grova brott, har sett tendenser till gängbrottslighet på länets större orter.

– Det finns konstellationer som sitter ihop i nätverk. En del kallar sig något och har attribut som talar för att de tillhör någon form av gäng med någon form av gemensam agenda. Vi från polisen har ganska god koll på dem. Men det är inte lika uttalat som söderut och de är inte lika synliga, säger han.

De gör knarkaffärer och begår brott som personrån och stölder, berättar han, men ingen utomstående har kommit emellan i deras bråk enligt vad han erfar.

– Det är mer att de hotar och skadar varandra. Det kan röra sig om alltifrån misshandel till människorov och rån. Inte sällan handlar det om narkotikaskulder. Men när det gäller kriminella som utsätter varandra för brott så är det inte så många som vill berätta om det.

Känner du till någon skjutning?
– Jo, vi har haft skjutningar här mellan kriminella personer som inte tycker om varandra. Och vi har haft knivar inblandade och andra tillhyggen.

Ett problem är att det kommer hit personer från etablerade kriminella gäng i storstadsregionerna för att vila upp sig eller för att hålla sig undan.

– De hänger här ett tag och har kontakt med personer här uppe. Och bara för att man åker hemifrån så slutar man inte med sin kriminalitet, utan de kan hamna i konstellationer i Norrbotten som begår brott.

Är du orolig för utvecklingen?

– Ja, om man tittar på hur det ser ut i Sverige, så visst. Men jag tror inte att vi kommer få hit det i samma omfattning som söderut. Vi har fortfarande bra social kontroll här uppe. Vanligt folk reagerar på sådant som inte är okej.

Jonas Sköld, biträdande lokalpolisområdeschef i Luleå-Boden, ser risk för att brottstrender sprider sig, men han vill inte tala om kriminella gäng i Norrbotten enligt definitionen man har i storstäderna.

– Vi ser en hög tillgång på narkotika och vi gör fler beslag av vapen. Däremot har vi inte haft samma problematik med skjutningar. Men vi måste hela tiden följa utvecklingen och jobba brottsförebyggande.

Hans uppfattning är att det inte förekommer samma utbredda gängkriminalitet här som söderut för att vi inte har särskilt utsatta områden med arbetslöshet och trångboddhet som i storstadsregionerna.

– Norrbotten är fortfarande en av de tryggaste platserna man kan bo på. Men det betyder inte att vi inte har problem och utmaningar att jobba med.

Hur gängkriminaliteten ska förebyggas och bekämpas står ständigt på dagordningen hos justitieutskottet, berättar ordförande Fredrik Lundh Sammeli. I veckan presenterade regeringen nya förslag på hur man ska skärpa lagarna i syfte att komma åt problemet och han har själv varit med och tagit fram underlaget.

Den ena av de två nya reformerna är slopad straffreducering för unga mellan 18 och 20 år som begår allvarliga brott som kan ge mer än ett års fängelse.

– De har fått kortare straff eftersom de inte har samma mognad och förmåga att se följderna av sitt handlande, men nu går vi fram med en lagstiftning om att slopa straffreduceringen vid grova brott eftersom vi tycker det är rimligt att samhället kan reagera kraftfullt då och bryta en kriminell livsstil i tid.

Den andra är att utreda om att skippa den så kallade mängdrabatten, det vill säga att den som begår flera brott bara straffas för det brott som ger längst straff.

Kriminologer brukar säga att människor inte blir "bättre" av att sitta i fängelse, snarare tvärtom, hur tänker ni runt det?

– Vi tror att vi är i ett läge där det är viktigt att samhället måste kunna agera kraftfullt vid grova brott. Är man 18 år och utför grova brott måste man också kunna dömas till det straffvärde brottet har.

Att öka antalet poliser och att motverka segregation genom att skapa trygga bostadsområden är andra politiskt viktiga åtgärder, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!