Teatervår för ung publik

Kan en hundraårig gubbe och fördelningspolitik bli barnteater? Ja, det är i alla fall några av ingredienserna i vårens utbud för de yngre teaterbesökarna.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2019-01-24 16:03

Vårens föreställningar på Norrbottensteatern har fokus på den unga publiken.

Först ut är familjemusikalen ”Kåldolmar och kalsipper”, Nationalteaterns klassiska berättelse om Yllet, de elaka kungarna och en 100-årig gubbe i en korg, där Rasmus Lindberg står för regin.

– Jag lyssnade på ”Kåldolmar och kalsipper” varje kväll på Långgatan 29 när jag var 5–6 år och kunde alla låtar utantill.

Föreställningens kapellmästare Martin Sundbom har moderniserat arrangemangen till de gamla 70-talslåtarna som spänner från jazz till rock och folkvisa.

Maskören Isabel Löfgren Roberts har något av ett drömjobb med föreställningen:

– Jag är en gammal kåldolmar-fan från barndomen, är uppvuxen med den och gillar Nationalteatern sen tidigare. Det är väldigt många galna karaktärer så man får ta ut svängarna en hel del.

– Utmaningen är att den stora ensemblen är ute på scenen nästan hela tiden, så alla måste vara klara innan föreställningen börjar. Om något skulle ramla av finns kanske inte alltid möjlighet att lappa ihop. Allt ska bara hålla och sitta bra, så att de klarar en timme och en kvart på scenen.

Hon har ingen direkt favorit, men trivs med de lite större uppdragen:

– Några har mer mask än andra, som gubben som spelas av Jonas Hellman Driessen, och Martin Sundbom som är betjänten. De har mest smink och innebär största förvandlingen, så de är roliga att göra.

– Det långa vita skägget som gubben bär är faktiskt gjort av bukhåret från en jak, avslöjar maskören Gemila Löfgren Roberts och berättar att peruken som tillverkats efter Jonas Hellman Driessens huvud tog 40 arbetstimmar att göra.

Rasmus Lindberg har även skrivit Ung Scen Norrs barnföreställning ”Klossarna” som ska ut på turné i länets förskolor. Den regisseras av Johanna Salander, som hösten 2017 gjorde ”Mamma Mu och kråkan”.

– ”Klossarna” handlar om rättvisa, fördelningspolitik och hur vi ska fördela jordens resurser mellan oss när det inte räcker till alla eller är begränsat, säger hon.

Scenen är byggd som en manege med inspiration från cirkus, med grafisk form och med klossar som är allt som finns i hela världen.

– Det som är spännande är att vi ska prata om fördelningspolitik och spela för barn som är 4-5 år. Vi kommer på olika sätt att åskådliggöra de här svåra frågorna om rättvisa och vem som ska få när det inte räcker.

Ungdomsföreställningen ”Sannas sanna jag” har premiär senare i vår och ska också ut på turné på högstadieskolor i Norrbotten. Den produceras av Ung Scen Norr i samarbete med teaterskolan, och även där medverkar Rasmus Lindberg, både som regissör och manusförfattare. Skådespelarna berättar historien om Sanna, som har skrivit en pjäs om sin flykt från sin familjs frikyrka. Den har uppförts av amatörteatersällskap i Sverige och Finland, men aldrig tidigare av en professionell teater.

Under våren gör även teaterhögskolans avgångsstudenter sin slutproduktion ”Tigern” av den rumänska dramatikern Gianina Carbunariu. Vårshow, scenluncher och några gästspel ingår också i vårsäsongen, som avslutas med sommarteatern ”Romeo & Julia” på Hägnan i Gammelstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!