”Teatern en av de värsta platserna”

Skådespelaren Aleksa Lundberg anklagar Sveriges teatervärld för grov sexism och hbtq-fobi och vittnar om flera övergrepp. "Vi tar det på största allvar", säger Teaterförbundets ordförande Anna Carlson.

tom scen. Enligt skådespelaren Aleksa Lundberg machokultur och sexism utbredd på svenska teatrar. ?Fotograf: Magnus Liam Karlsson

tom scen. Enligt skådespelaren Aleksa Lundberg machokultur och sexism utbredd på svenska teatrar. ?Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Foto: Magnus Liam Karlsson / SvD / TT

Luleå2017-10-24 06:00

Tusentals svenska kvinnor berättar om sexuella övergrepp från män i kampanjen #metoo. I Dagens Nyheter skriver skådespelaren och transaktivisten Aleksa Lundberg att det är konstigt att inte fler vittnesmål har kommit från de svenska teatrarna, som hon anser är extra utsatta.

”Teatern är en av de värsta platser jag befunnit mig på vad gäller machokultur, tolerans för sexism och hbtq-fobi”, skriver hon, och beskriver flera kränkande situationer som hon råkat ut för.

– Att det förekommer är förfärligt och jag tar det på största allvar. Kampanjen gör att du vågar berätta. Min och mitt förbunds uppgift är att motverka det och det arbetet pågår och behöver intensifieras, säger Anna Carlson.

Hon säger att det är varje arbetsgivares ansvar att anställda inte utsätts för övergrepp.

– Majoriteten av våra medlemmar är frilansare och det vara svårt att veta till vem man ska vända sig och hur man ska berätta. Man är rädd att inte få flera jobb.

Något exakt svar på hur utbredda trakasserierna är på landets teatrar, operahus och dansinstitutioner har inte Anna Carlson.

– Det är inte särskilt många fall som anmäls till oss, de kan räknas på ena handens fingrar under ett år. Men mörkertalet är stort och du måste våga berätta. Det skulle vara intressant att se om det här har inträffat nyligen eller ligger längre tillbaka i tiden, om fallen är fler idag, säger hon.

2010 gjorde Sveriges Radio Ekot en enkät bland 1 672 av Teaterförbundets medlemmar, som visade på utbredda problem. Bland annat uppgav var tredje kvinna sig ha blivit sexuellt trakasserad på jobbet.

Undersökningen stötte på kritik, bland annat för bristande underlag, men enligt Anna Carlson blev den ett startskott för förändringsarbete.

– Det här gjorde att vi mycket aktivt samverkade med våra motparter, Svensk scenkonst som företräder arbetsgivare på institutionsteatersidan. Jag vill tro att det här har bidragit till en bättre kultur på institutionerna i dag, säger hon.

Bland annat erbjuder Teaterförbundet checklistor där teatrar kan fylla i hur de rollbesätter, hur repertoaren läggs och om man tar hänsyn till jämställdhet och mångfald.

– Det finns också frågor till exempel om hur mycket naken hud man visar, om det finns stereotypa rollbesättningar och om man tar hänsyn till skådespelerskor som inte vill utsättas för våld på scen, säger Anna Carlson.

Hon tror att hur pass jämställd rollbesättningen är och vad som spelas på scenen kan höra ihop med förekomsten av sexuella trakasserier.

– Om till exempel kvinnorna är mer lättklädda än männen på en musikalscen så är det klart att man skapar stereotyper där det är lättare låsa fast sig själv i traditionen att jag som man har större makt och kan använda mig av kvinnor runtomkring mig. (TT)

#metoo – detta har hänt

Den 5 oktober rapporterar New York Times att en mängd kvinnor anklagar Hollywood-producenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått i decennier. Hittills har ett 40-tal kvinnor trätt fram och anklagat Weinstein för övergrepp, däribland flera fall av våldtäkt.

”Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet”, skriver skådespelaren Alyssa Milano på Twitter den 15 oktober.

Ett drygt dygn senare exploderar #metoo även i svenska sociala medier. Kända och okända kvinnor vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp. Bland dem finns konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, programledaren Jessica Almenäs och artisten Sarah Dawn Finer.

Tre manliga medarbetare på Aftonbladet, TV4 respektive SVT anklagas för övergrepp och bolagen startar interna utredningar. En av de utpekade, TV4:s programledare Martin Timell tas ur tjänst och kanalen plockar hans program ur tablån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om