Teater ska ge bättre poliser

På scenen misshandlas en kvinna av sin exman.I salongen sitter 90 poliser. Ingen ingriper.- Men det är så provocerande att man vill ingripa, säger Elisabeth Hellgren.

Inre befälet Elisabeth Hellgren gav pjäsen toppbetyg. Hon hade lust att ta befälet över poliserna på scenen när de gjorde fel.FOTO: Kurt Engström

Inre befälet Elisabeth Hellgren gav pjäsen toppbetyg. Hon hade lust att ta befälet över poliserna på scenen när de gjorde fel.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-01-20 06:00
Hon arbetar som inre befäl vid polisen i Luleå. Det hon och hennes kolleger ser är teatergruppen Vardagens dramatik som spelar upp en föreställning om brott i nära relationer.
Det är interaktiv teater där poliserna i publiken får se hur skådespelande poliser agerar i ett bråk i ett hem.
Ingen vanlig pjäs
Skådespelarna har rollerna som erfaren manlig polisinspektör respektive ung kvinnlig polisassistent med kortare tid i tjänsten.
- Man blir så provocerad att man lägger sig i det som händer på scen. Dom spelar poliser så fantastiskt bra, men polisinspektören gör en del dumheter, säger Hellgren.
Och när polisen agerar dumt på scenen protesterar publiken.
- Det här är något helt annat än en vanlig pjäs på Norrbottensteatern. En fantastisk teaterupplevelse, är Elisabeth Hellgrens betyg.
Pjäsen ingår i polisen utbildningspaket för att bättre klara upp brott i nära relationer, det som ofta kallas kvinnomisshandel. 4 000 svenska poliser har därför sett pjäsen.
- Höstens kampanj ger redan resultat. Det är en helt annan kvalitet på utredningarna. Polisen ska inte medla i konflikter i familjerna, vi ska dokumentera och utreda, säger kommissarie Mats Ekman, ansvarig för utbildningskampanjen i Norrbotten.
På scenen är det den unga polisassistenten som står för det rätta. Hon vill filma den misshandlade kvinnan och säkra spår.
- Det är en viktig dokumentation eftersom det ofta händer att den som misshandlats senare i utredningen inte vill stå fast vid de första uppgifterna, säger Mats Ekman.
Statistik åt rätt håll
Det är inte bara teater som ska hjälpa polisen att bli bättre på att lagföra brott i nära relationer. En tjock handbok har utarbetats till polisernas hjälp.
- Alla poliser har en lathund med sig som visar hur de ska jobba med brott i nära relationer, säger Ekman.
Och statistiken går också åt rätt håll. I Norrbotten har antalet anmälda brott ökat med 44 procent sedan 2007 och antalet ärenden som gått till åklagare har ökat med 61 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om