Teamet som ger trygghet i hemmet

Britta Boström, 78, är en av de första som fått service av Luleå kommuns nyinrättade hemtagarteam. ”Vet inte om jag klarat det utan dem”, säger hon.

ANDAS. Britta Boström har lungsjukdomen kol och måste 	ibland ta hjälp av en maskin för att få luft.

ANDAS. Britta Boström har lungsjukdomen kol och måste ibland ta hjälp av en maskin för att få luft.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-11-12 06:00

Det har gått drygt tre veckor sedan den där natten då Britta Boström ringde efter ambulans. Då hade hon tjurat mot ryggsmärtorna i två dygn tills hon inte uthärdade längre.

– Jag hade inte gjort någonting speciellt, det bara blev det här med ryggen. Jag hade varit och handlat och bakat mig en sockerkaka när det högg till, säger hon.

Det var ryggkotor som hade pressats ihop och det blev tolv dagar för henne på Sunderby sjukhus. Britta Boström sitter i en stor fåtölj i sitt hem på Örnäset och berättar om hur det var att återvända hem igen efter sjukhusvistelsen.

– Jag hade fått information om att det här teamet skulle komma till mig när jag kom hem, jag visste inte riktigt vad det var. Men det har känts väldigt tryggt att ha dem här.

När hon kom hem från Sunderby sjukhus dröjde det bara en kort stund innan personal från teamet var på plats.

Sjukgymnasten Maria Folkesson-Holmström har gett henne tips och råd om hur hon ska röra på sig för att inte bli för stel.

– Det går inte att bara vara sittandes, man måste röra sig, säger Britta Boström.

– Snart kanske du orkar ta dig ut igen, säger Lena Perttunen, undersköterska.

– Det ser jag framemot, om än jag bara tar mig ut på bron, svarar hon.

Är det viktigt för dig att kunna vara hemma?

– Nog kändes det riktigt att komma hem igen. Mitt hem är mitt allt, jag trivs hemma.

Hemtagarteamet arbetar med en kund nio dagar – innan de lämnar över till hemtjänsten. Efter en månad har de uppföljningsmöte.

– Man jobbar väldigt intensivt och förstärkt när kunden kommer hem. Första dygnet är jätteviktigt, säger Pia Berglund, chef för myndighetssektionen på socialförvaltningen.

Totalt har hemtagarteamet hunnit med 16 kunder sedan starten – som alla enligt Pia Berglund varit nöjda. Kortare vårdtider vid sjukhusen ställer större krav på att mottagandet när de äldre kommer hem.

– Det är forskat på det här med att man återhämtar sig bäst i hemmet och kan vi stärka mottagandet så är det i hemmet som man har de bästa förutsättningarna för att börja må bra igen, säger Pia Berglund.

Hemtagarteamet är inte någon besparingsåtgärd från socialförvaltningens sida. Personalen har omorganiserats internt för projektet som i ett första skede ska pågå i sex månader.

Hemtagarteamet

Trygghet

1 oktober införde Luleå kommun sitt nya hemtagarteam på 16 personer som består av undersköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och biståndshandläggare. Teamet möter upp när kunden kommer hem från sjukhuset. Teamets uppgift är att få vardagen att fungera, alltifrån mat och mediciner till att träna upp rörligheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om