Tatuerare inför rätta

Ägarna till House of pain i Luleå misstänks för grovt bokföringsbrott och skattebrott.Vid dagens rättegång nekade männen till brotten.

LULEÅ2009-03-10 20:11
I oktober 2005 gjorde polisen en husrannsakan i House of pains lokaler i Luleå. Man misstänkte ekonomisk brottslighet eftersom myndigheterna inte fått in några räkenskaper från piercing- och tatueringsverksamheten.
I dag var det rättegång i fallet.
Enligt kammaråklagaren Jan Wallström har de två misstänkta männen bedrivit bedrivit piercing och tatuering i House of pains lokaler på Kungsgatan i Luleå utan att ha bokfört ekonomin i syfte att undgå skatt.
Stämningen gäller åren 2001-2005.

Åklagarens uppgift under rättegången var bland annat att bevisa att det var just de utpekade männen som bedrivit verksamheten.
I sin slutpläderingen sade Wallström att männen bedrivit sina verksamheter var för sig. En av dem piercing i Feel good jewellery, och den andre tatueringen, House of pain tatoo.
Den man som enligt Wallström drev piercingverksamheten binder han till verksamheten genom att det var han som visade kommunens inspektör verksamheten 2003, det är han som synts på hemsidor, piercingskunder hänvisades till hans telefonnummer och han var den som gjort inköp enligt fakturor.

Mannen nekar till att ha något att göra med piercingverksamheten.
Han säger att han gjort beställningar till andra som använt House of pains lokal för piercing. Han berättar att det varit meningen att han skulle starta piercingverksamhet. Han gick till och med en starta-eget-kurs. Men eftersom han skadats i olyckor slutfördes inte planerna.
Hans advokat, Johnny Sjöberg, sade att mannen gjort inköpen lånat ut sitt namn eftersom han är en kreditvärdig person och att det inte räcker för att knyta honom till verksamheten.
- Jag vill också peka på bristen i åklagarens framställan när han inte har en enda kund som pekar ut den misstänkte som den som utfört piercing, säger han.

Jan Wallström säger att det inte behövs.
-Jag anser att det inte finns några tvivel om att det är han som stått bakom den delen i verksamheten.
Den andre mannen är tatuerare och utför tatueringar. Han säger att han i första hand är konstnär och bohem och att han hyrde lokalen för att ha den som ateljé för konstnärlig verksamhet. Mannen hävdar att hans verksamhet inte är bokföringspliktig.
Något hans advokat, Bo Forssberg, gärna ser att domstolen prövar.
- Om det nu skulle visa sig att det är bokföringspliktig verksamhet är frågan hur allvarlig verksamheten är.

Bägge advokaterna sade att bokföringsbrotten inte kan bedömas som grova.
Enligt Jan Wallström går det inte att säga vilken omsättning som verksamhetens haft, men att 300 000 kronor per år inte är orimligt. Han yrkar på fängelse i tio månader. Den 24 mars faller domen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om