Tatuerad på jobbet - oftast OK

På SAS och SJ är det helt förbjudet med synliga tatueringar för anställda med kundkontakt. Klädföretaget Carlings har en helt annan syn på saken.

Tidigare arbetsgivare har sagt till Elina Johansson att pensionärer kan skrämmas av tatueringarna. "Men de har mer skämtat och frågat om pistolen är laddad," säger hon.

Tidigare arbetsgivare har sagt till Elina Johansson att pensionärer kan skrämmas av tatueringarna. "Men de har mer skämtat och frågat om pistolen är laddad," säger hon.

Foto: Lars-Göran Norlin

LULEÅ2014-05-30 21:00

På SAS och SJ ska anställda med kundkontakt kunna dölja sina tatueringar under arbetstid. Båda företag anger samma anledning.

– Vi har kunder med många olika åsikter och ursprung och vi vill att personalen ska vara neutral i sin framtoning, säger Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SJ.

Henrik Edström är tillförordnad pressansvarig på SAS i Sverige. Enligt honom har de anställda inte sagt något negativt om att kroppsutsmyckningarna inte får synas. Även piercingar ska vara täckta för anställda med kundkontakt, både inom SJ och SAS.

– Vanliga örhängen är okej, men de får inte vara för långa. Det är en säkerhetsfråga, säger Henrik Edström.

På andra arbetsplatser är situationen nästan den motsatta.

– Jag har fått kommentarer om att vi "bara anställer folk med tatueringar", men det har bara slumpat sig att många av våra anställda är tatuerade, säger Christina Fast, butikschef på Carlings i Luleå.

Hon tänker inte heller desto mer på om folk är tatuerade eller piercade. Om däremot kroppsutsmyckningen är väldigt övergripande kan det hända att hon hajar till.

– Om någon har varenda pinal i ansiktet piercad så reagerar jag. Vi har ändå kunder som vi inte vill skrämma, så även ansiktstatueringar hade jag kanske reagerat på. Men det beror på hur personen är, det är lite av en gråzon, säger Christina Fast.

En av de tatuerade anställda på Carlings i Smedjan är Elina Johansson. Hon har tidigare jobbat på ett företag, inom handelsbranschen, där hon behövde dölja sina tatueringar.

– Det tycker jag inte är bra. Jag tycker att man ska få vara som man är. Men har man tatuerat in "fuck the police" i ansiktet kanske det inte passar att ha kundkontakt, säger hon.

Hennes tidigare arbetsgivare sa att hon inte fick ha synliga tatueringar för att det fanns risk att de skulle skrämma äldre kunder. Det är en reaktion som helt uteblivit och från kunderna har hon inte fått en enda negativ kommentar kring tatueringarna.

– Men min farmor och farfar tycker inte att det är snyggt med tatueringar. När jag träffar dem tar jag på mig en långärmad tröja. Det handlar om respekt och faller sig naturligt för mig, säger Elina Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!