Tårtfest då Rikshem firade köpet

Rikshem köper 1600 lägenheter av Lulebo och ska bygga upp till 600. Toppchefen Ilija Batljan hälsar att lokala politiker ska hålla sig borta från hyresförhandlingarna.

FIRANDE. Rikshems Ilija Batljan, vice vd och Jan-Erik Höjvall, vd tog                  för sig av tårtan med texten ”Välkommen till Luleå”. Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström var lyckliga över affären.

FIRANDE. Rikshems Ilija Batljan, vice vd och Jan-Erik Höjvall, vd tog för sig av tårtan med texten ”Välkommen till Luleå”. Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström var lyckliga över affären.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-06-18 16:32

Ilija Batljan, vice vd i Rikshem, lyssnade på kommunfullmäktiges debatt om försäljningarna över radio på måndagen. En av frågorna som Jonas Brännberg (RS) lyfte var att Rikshem genomfört höga hyreshöjningar efter renoveringar.

Under presskonferensen i går frågade NSD om hyresgästerna i Luleå kunde se fram emot detta då Rikshem tar över.

– Nej, inte alls. Vi står fullt ut vid förhandlingsrätten. Vi förhandlar med hyresgästföreningen och hittar lösningar, sa Batljan.

Sedan lade han till:

– Du kan hälsa politikerna att de ska hålla sina fingrar borta.

Luleå kommun och Rikshem presenterade en avsiktsförklaring om att Lulebo ska sälja 1600 lägenheter på Porsön, Mjölkudden, Lövskatan och Kallkällan. Samtidigt säljer kommunen sju samhällsfastigheter: kulturbyn på Kronan och ett antal äldreboenden.

Bolaget skriver kontrakt på att man ska bygga 560 lägenheter, men bolagets vd Jan-Erik Höjvall vill att det ska bli 600.

–  Vi kommer att bygga. Det är otroligt viktigt att tydliggöra det. Vi ska till och med lägga ett vite i kontraktet på det. Det handlar om stormiljonbelopp, sa Ilija Batljan.

Exakt vilka fastigheter som berörs vill parterna inte gå ut med. Det ska man presentera senare.

– De som först ska informeras är hyresgästerna, sa Ilija Batljan.

Två procent av de lägenheter som Rikshem köper går till socialtjänstboenden och flyktingmottagande. Köpet i Luleå är det första i Norrland, och Rikshem lyfter med det fram att målsättningen om att bli en "nationell allmännytta" blir uppfyllt. Etableringen är långsiktig, enligt bolaget.

– Vi kommer att vara här ungefär 100 år, sa Ilija Batljan.

De nya lägenheterna kommer bland annat att byggas på Kronan. Rikshem vill helst ha en bygglovsansökan inne under senhösten. Ilija Batljan uppger att man vill bygga lägenheter "över hela skalan", allt från femmor till ettor.

– Det beror på de lokala behoven. Vi ser ett stort behov av mindre, yteffektiva lägenheter, säger Ilija Batljan.

Avsiktsförklaringen presenterades innan kommunfullmäktiges beslut om försäljningen justerats. Det gäller bara om beslutet vinner laga kraft. Kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) oroar sig heller inte över den överklagan som V och RS ska lämna in.

– Inte ett dugg. Det var stor majoritet för beslutet, 80 procent var för.

Här är Lulebo stora

FAKTA

Rikshem köper på Porsön, Lövskatan, Mjölkudden och Kallkällan.

Ytterligare cirka 1400 lägenheter ska säljas under året.

Här är topplistan över hur många lägenheter Lulebo äger i dag i stadsdelarna.

Rikshemköpet har inte räknats bort från antalet lägenheter.

1. Porsön: 2250

2. Hertsön: 1417

3. Örnäset: 898

4. Notviken/Tuna: 874

5. Björkskatan: 578

6. Bergnäset: 544

7. Centrum: 526

8. Malmudden: 511

9. Mjölkudden: 509

10. Gammelstad: 440

Källa: Lulebo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om