På badplatsen Mörön utanför Luleå har halter på över 1000 cfu per 100 milliliter uppmätts. Med cfu menas kolonibildande enheter per milliliter. Tarmbakterierna som uppmätts kallas för enterokocker. Vid högre halter är de farliga och kan orsaka sjukdomar. Vissa typer av bakterien är också resistenta mot antibiotika. Miljöinspektionen avråder alltid från bad om halter på över 300 cfu är uppmätta.
– Det är en bakterie som finns överallt egentligen. Men när det gäller sådana här förhöjda halter så är risken större att få magsjuka eller infektioner, säger Maja Roslund på miljöinspektionen.
Den andra av de två drabbade badplatserna är Näset i Sunderbyn. Där är halterna betydligt lägre även om det fortfarande är olämpligt att bada.
– Sunderbyn och Storsand har ju varit våra problembarn förut. Men det har varit till och från. Vi har aldrig behövt stänga någon av dem, säger Jan Blomqvist på fritidsförvaltningen.
Mörön är den enda badplatsen som tvingats stänga tidigare på grund av för höga bakteriehalter.
– Det är ju inom en relativt kort period vi har haft de här problemen med Mörön. Vi kan bara vänta på provresultaten. Är de för höga, då stänger vi direkt, säger han.
Det senaste testet som gjordes genomfördes i måndags. Resultaten väntas komma under torsdagen. Då fastställd det om badet får ha öppet under resten av sommaren.
bjorn.nystrom@nsd.se