Tar strid för hotad sjukgymnastik

Landstinget skissar på att flytta sjukgymnastiken på Örnäsets hälsocentral till Stadsviken. Protester tar nu fart i form av skrivelser, insändare och namninsamlingar.

PROTESTERAR. Ann-Marie Andersson går på sjukgymnastik på Örnäsets hälsocentral tre gånger i veckan. ”Kan man kalla det för hälsocentral om de tar bort     rehabiliteringen?”, frågar hon sig.

PROTESTERAR. Ann-Marie Andersson går på sjukgymnastik på Örnäsets hälsocentral tre gånger i veckan. ”Kan man kalla det för hälsocentral om de tar bort rehabiliteringen?”, frågar hon sig.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-02-22 15:45

Ann-Marie Andersson har gått på Örnäsets sjukgymnastik i ett år och tre månader. På måndagen nåddes hon av nyheten om att den hotas av nedläggning.

– Jag blev väldigt överraskad. Jag fattar ingenting. Örnäsets sjukgymnastik har ett väldigt stort upptagningsområde, det kommer folk förutom från Örnäset även från Hertsön, Skurholmen, Lövskatan, Svartöstan och Kronan. Det är nästan så att verksamheten här borde utökas. Ska hela det här området åka till stan? Det är varken praktiskt eller miljövänligt, säger Ann-Marie Andersson.

I en protestskrivelse till landstinget står det att de flesta som tränar där är äldre kvinnor, att flertalet av dem bor i närheten och att just placeringen är helt avgörande.

– Jag ser inga fördelar med att flytta den. Det är viktigt för många som bor i närheten att kunna promenera hit och det är nära med buss och cykel. Vi förstår inte riktigt logiken att stänga en sådan bra, fungerande verksamhet. Det är ett väldigt dåligt förslag.

– Den här sjukgymnastiken har varit helt avgörande för mitt återfrisknande, jag har varit i princip handikappad när jag började. På ett år och tre månader har jag fått tillbaka rörligheten i kroppen och styrkan i mina muskler, stödet härifrån är väldigt professionellt och bra, säger hon.

På landstinget är "processen igång".

– Vi tittar på möjligheterna att samlokalisera sjukgymnastiken som finns på Örnäset med Stadsviken. Det är en utredning som pågår. Det handlar om att se vilka samordningsvinster man kan göra. Det här är en del av de frågeställningar vi har om vilken struktur vi ska ha i Luleås primärvård, säger Ulf Bergman, närsjukvårdschef Luleå/Boden på Norrbottens läns landsting.

Det är verksamhetschefer på de berörda vårdcentralerna som gjort utredningen.

– Nästa steg är att avvakta namninsamlingen som man har ute bland befolkningen, det är rimligt att avvakta den innan man går vidare och värdera vad som framkommer i den. Sedan kommer vi att gå vidare och titta på det. Det här är inget ärende som fodrar ett skyndsamt hanterande.

Åt vilket håll lutar det åt?

– Det vill jag inte spekulera i. Det är ett ansträngt ekonomiskt läge, och då får man titta på både små och stora åtgärder utifrån det. Hur det blir i det här sammanhanget vill jag inte spekulera i.

Vilket datum flytten av sjukgymnastiken ska ske är oklart.

– Vi har inte tagit ställning till något datum ännu, säger Ulf Bergman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om