Tar historisk time out på grund av läget i Ryssland

För första gången på 62 år tvingas de politiska samtalen i Nordiska rådet ta time out på grund av det spända läget med Ryssland. Det historiskt svåra beslutet togs av norrbottningen Karin Åström (S), nytillträdd president för Nordiska rådet.

HETLUFTEN. I januari blev norrbottningen Karin Åström (S) president i Nordiska rådet och hamnade mitt i världspolitikens hetluft. Men nu har det tagit stopp i samtalen med Ryssland. "Det går inte att föra samtal", säger hon.

HETLUFTEN. I januari blev norrbottningen Karin Åström (S) president i Nordiska rådet och hamnade mitt i världspolitikens hetluft. Men nu har det tagit stopp i samtalen med Ryssland. "Det går inte att föra samtal", säger hon.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-04-25 13:36

I mars skulle parlamentariker från Nordiska rådet ha besökt Murmansk i Ryssland för att få information om försvars- och säkerhetspolitiska frågor. Det var precis i samband med folkomröstningen i Krim, Ukraina och i samma veva som Ryssland skulle rösta igenom att de skulle ta över Krim.

Skarpt läge

Säkerhetsläget bedömdes som högst osäkert för parlamentarikerna, och Åström tog som första president någonsin beslutet att det inte var säkert att åka in i Ryssland.

– Förhållandena blev väldigt svåra och det var ett sådant skarpt läge, vi visste inte riktigt vad som skulle hända, säger hon.

Sedan tog hon även beslutet att de inte kan fortsätta de politiska samtalen i nuläget.

Ett historiskt beslut i Nordiska rådets stolta historia.

– Det går inte längre för oss att föra samtal, så ser situationen ut. Både vi från Nordiska rådet och de ryska parlamentarikerna är överens om det, men vi har sagt att vi håller dörrarna öppna. Vi följer händelseutvecklingen varje dag, ibland varje timme.

Karin Åström är ansvarig för kontakterna med de ryska parlamentarikerna. De träffas normalt sett regelbundet i runda bords-samtal. Hon beskriver hur samarbetet med Ryssland försvårats de senaste tre åren.

– De ändrar lagstiftningen, små förändringar men som betyder väldigt mycket och som blir inskränkningar i demokratin. Och de väljer oftare att skicka departementsfolk och specialister, än parlamentariker från regionerna till våra samtal.

Hon nämner lagstiftning som inte tillåter ursprungsbefolkningar att sitta med i beslutande församlingar, bloggare som har över 3 000 besökare ska stängas ned och ideella föreningar som samarbetar med andra länder kan bli säkerhetsklassade och granskade.

Vill bli medlemmar

Förra året greps aktivister som protesterade mot ryska kärnkraftsfartyg kring Murmansk.

– Det var helt befängt. Sådana saker kritiserar vi direkt men de har en annan bild än oss. De betraktar dem som terrorister som kränkt ryskt territorium. Deras inställning var att de gjorde rätt. Vi försökte samtidigt respektera det, man måste göra det för kommunikationen är oerhört viktig.

Enligt Åström är Ryssland väldigt intresserade av Norden.

– Så sent som i november krävde de att de skulle få bli medlemmar i Nordiska rådet och deras namn skulle stå högst upp på listan, för att vara högst i rang. De har ett annat sätt att driva framåt, och man får vara ganska snabb och säga "stopp och belägg!". Man får vara lite dominant tillbaka. De accepterade det. De är ju mån om att vara våra vänner men som sagt, läget har skärpts undan för undan.

Vill ha stöd

I mars blev Karin Åström inbjuden till Estland, Lettland och Litauen där parlamentariker ville försäkra sig om att de hade stöd från sina vänner i Norden.

– 30 procent av parlamentarikerna i Litauen är rysktalande, 200 000 estländare är rysktalande och de är oerhört beroende av Ryssland i sin energiförsörjning.

Är de oroliga för att det ska bli samma sak som i Ukraina?

– Självklart, det är jättebekymrade över det och de tycker att EU måste ta i med hårdare sanktioner.

jessica.rosengren@nsd.se, 0920 - 26 30 33

Fakta/Det här är Nordiska rådet

Nordiska rådet bildades 1952 och består av 87 medlemmar från Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island, Färöarna, Grönland och Åland. Nordiska rådets presidium är dess högsta beslutande organ och där sitter totalt elva parlamentariker från de fem nordiska länderna. De har ansvaret för planering, budget, övergripande politiska frågor samt "det utrikes- och säkerhetspolitiska parlamentariska samarbetet".

Nordiska rådet träffas regelbundet. Det kan liknas vid ett "mini-EU". Det finns fem utskott: Kultur- och utbildning, medborgar- och konsument, miljö- och naturresurs, näringsutskott och välfärdsutskott.

Nordiska rådet samverkar med ryska parlamentariker från nordvästra Ryssland genom framförallt runda bords-samtal. Karin Åström har de senaste åren haft ansvaret för de ryska kontakterna. Runda bords-samtalen har handlat om energifrågor, ursprungsbefolkningars situationer och senaste två-tre åren har de arktiska frågorna vuxit i dignitet. Senaste mötet var i slutet av januari i Köpenhamn, då också en rysk delegation fanns på plats.

Sedan 1 januari 2014 är Karin Åström, socialdemokratisk riksdagsledamot från Överkalix, Norrbotten, president för Nordiska rådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om