Tanken på en större skola skrämmer inte

Att slå ihop högstadierna på Örnäset och Hertsön låter intressant, i alla fall i Amanda Landins öron. "Bra idé. Vi klarar nog av varandra", säger åttondeklassaren om eleverna på Hertsöskolan.

Tar det lugnt. På Örnässkolan känner personal och elever ingen större oro över att skolan i Luleå ska omorganiseras, eftersom skolan inte hotas. Hans Nygård, lärare, tillsammans med elevrådsrepresentanterna Zebastian Johansson, Kristoffer Myrestam, Madelene Sjölund, Amanda Landin och Antigena Sulejmani.

Tar det lugnt. På Örnässkolan känner personal och elever ingen större oro över att skolan i Luleå ska omorganiseras, eftersom skolan inte hotas. Hans Nygård, lärare, tillsammans med elevrådsrepresentanterna Zebastian Johansson, Kristoffer Myrestam, Madelene Sjölund, Amanda Landin och Antigena Sulejmani.

Foto: Göran Ström

Luleå2015-10-10 10:38

På Örnässkolan går 180 elever på högstadiet, vilket är en klass mindre än vanligt. Det innebär att skolan är en sjundeklass fattigare.

Något årtal för eventuell sammanslagning av högstadierna är inte satt.

– Det skulle vara intressant med en större skola, fler elever, säger Amanda Landin samtidigt som hon är medveten om att reglerna är olika på de skolorna.

Helt problemfritt tror hon inte att det skulle bli.

– Vi högstadieelever kör på impuls, med så många elever håller det inte, säger hon och erkänner samtidigt att nya vänner aldrig är fel.

–  De borde inte ha problem att anpassa sig här.

Hon tror också att kommunen kan gå back om det blir sammanslagning, eftersom det är mycket som behöver byggas om och köpas in.

Zebastian Johansson dömer inte heller ut idén helt, då det skulle vara intressant med en skola med fler jämnåriga. Han berättar också att en del elever har valt att byta till Hertsön, just för att skolan har mer matematik.

Viss oro känner han dock för att kaos kan utbryta om det blir för många högstadieelever.

Han ser också att det kan bli problem när så många ska äta samtidigt, framför allt när en del behöver specialkost.

Antigona Sulejmani tror att det är läskigt att börja på en storskola om man inte är så öppen som person.

– Varför? Har inte kommunen råd, frågar hon sig och tillägger att det inte skulle vara så dumt att ha fler av det andra könet att titta på.

Redan i dag säger hon sig känna av stress bland lärarna. Om eleverna blir fler tror hon att det blir ännu svårare för lärarna att lära ut.

– Jag tror det blir mera bråk när alla ska hitta sin plats. Vi har redan dåligt rykte.

Kristoffer Myrestam ser praktiska problem med en sammanslagning.

– Det behövs fler uppehållsrum, säger han och berättar att det redan nu är trångt vid pingisborden på fredagar.

Efter ett tags funderande kommer han fram till att det inte skulle göra honom något ifall det blev en sammanslagning.

– Bara man får bli kvar i samma klass och inte splittra. Du ska ha någon du känner.

Redan i dag är det trångt på Örnässkolan. C-klasserna på högstadiet har sina hemklassrum i moduler på gården.

– Positivt är att det skulle bli fler vuxna och att det blir lättare att genomföra aktiviteter. Men jag känner mig inte pigg på någon större skola – vi har det familjärt här och ser varandra, säger läraren Hans Nygård.

Han säger också att han inte märker någon större oro på skolan, vilket kan bero på att den inte hotas av någon nedläggning.

En sammanslagning av högstadierna skulle kräva större utrymmen, varför kommunen också tittar på om det är möjligt att Örnässkolan blir en renodlad högstadieskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om