Tankeläsare med ordlöst budskap

Han har gjort sig känd som tankeläsare på TV. I går föreläste Henrik Fexéus om ordlös kommunikation i Luleå. Hans budskap: du kan få vem som helst att gilla dig och lyssna på dig.

LULEÅ2009-02-18 06:00
- Den ordlösa kommunikationen är mellan 50 och 90 procent av ett budskap. Den används när vi skapar relationer med andra människor, säger Henrik Fexeus.
Exempel på ordlös kommunikation är tonfall, minspel och kroppsspråk. Henrik Fexeus hävdar att allt detta kan användas för att man ska få personer att ställa upp på det man själv vill.
- Man ska härmas, men inte slaviskt.
Man ska anpassa sitt sätt att kommunicera till den andres sätt att kommunicera. Sända ut samma signaler.
Om man gör det uppfattar den andre budskapet: "Jag är som du. Tyck om mig. Lita på mig" säger Henrik Fexeus.
- Det är som en dans. Båda gör det egentligen redan, men när man är medveten om det får man fördelen av att kunna bjuda upp.
Mejl - en källa till missförstånd
Att ordlös kommunikation är viktig vet den som brukar skicka mejl. Där är möjligheten till missförstånd mycket större när tonfall och kroppsspråk saknas.
- Det är därför vi måste hitta på en massa smileys som ska visa vad vi menar.
Henrik Fexeus är programledare i SVT:s program Hjärnstorm, där han undersöker hur vi påverkas av vår omgivning och hur vi kan påverka den med ordlösa budskap.
- Jag drivs av ett stort behov att förstå hur människor funkar. Det tycker jag är väldigt spännande, säger han.
Anpassa talhastigheten
- En av de snabbaste genvägarna till att skapa närhet är hur fort vi pratar.
Henrik Fexeus ger ett exempel på ett amerikanskt telemarketingföretag som ville öka försäljningen. En grupp fick uppmaningen att anpassa talhastigheten efter de kunder som de skulle ringa upp.
- De ökade försäljningen med 30 procent, säger Henrik Fexeus.
Tips för bättre kommunikation
Vill du kunna få med dig stoppklossen på jobbet? Enas om veckans matlagning i hemmet eller vinna en viktig förhandling?
Här är Henrik Fexeus bästa tips för att få din samtalspartner att gilla dig:
1. Kroppsspråket. Följ den andres kroppspråk. Härma utan att det blir uppenbart. Om hon lägger upp benen på bordet, vänta en stund och luta dig tillbaka på ett avspänt sätt.
2. Tonfallet. Lägg dig till med samma tonfall som den som du talar med. Då tänker hon att "här har vi en som är som mig".
3. Uppmärksamhet. Var medveten om när den andre backar i samtalet. Följ i så fall med - låt henne inte känna att ni är i olika läger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!