Tandvården orsakade het debatt i fullmäktige

Den som söker specialisttandvård i Norrbotten kan få vänta i 2,5 år. De långa väntetiderna drabbar även barntandvården. "Tandvården i Norrbotten är inte jämlik", säger Marianne Sandström (SD).

Marianne Sandström (SD) och Birgitta Johansson Huuva (C) debatterade krisen inom tandvården i länet.

Marianne Sandström (SD) och Birgitta Johansson Huuva (C) debatterade krisen inom tandvården i länet.

Foto: Linda Kask

Luleå2023-11-22 17:20

Debatten under den andra av regionfullmäktiges två sammanträdesdagar kom att handla en hel del om krisen inom tandvården i Norrbotten. Oppositionsrådet och sverigedemokraten Marianne Sandström har i en interpellation till regionrådet och centerpartisten Birgitta Johansson Huuva ställt en rad frågor om den regionala tandvården. 

Frågorna ställdes för första gången i april, men interpellationen har nu kompletterats och ställts på nytt. 

– Det är inga omvälvande framgångar som har gjorts sedan i april, men vi tar steg för steg för att förbättra tandvården, svarade Birgitta Johansson Huuva och hänvisade bland annat till att rekryteringar har gjorts av ett antal tandläkare till regionen. 

Samtidigt sker en övergång av regionanställd tandvårdspersonal till den privata tandvården, påpekade hon.

– Folktandvårdens förutsättningar är krävande och besvärliga i flera av våra kommuner. Det är möjligt att arbetssituationen och ekonomin uppfattas som bättre inom den privata sektorn men det är svårt att uppskatta då vi inte har full kontroll över hur det ser ut inom den privata tandvården. 

Väntetiderna är i dag längst i Pajala, Överkalix och Luleå. Marianne Sandström exemplifierade den rådande situationen med Överkalix kommun, som enligt henne har en tandhygienist som tar emot barn på plats var sjätte vecka. 

– Anta att du har en besvärlig sexåring som vägrar få ett hål lagat och måste bli sövd för att det ska kunna åtgärdas. Den kan ta ett år och två månader att få det gjort, sade Marianne Sandström.

Birgitta Johansson Huuva hänvisade till att Region Norrbotten har fattat beslut som gör det möjligt att den privata tandvården exempelvis kan utföra tandreglering på barn, där väntetiderna inom regionen i dag är långa. Hon påpekade också att beslut som har fattats öppnar för att privata tandkliniker ska kunna ta emot barnpatienter, något som i princip inte alls sker i Norrbotten i dag. 

Marianne Sandström ville veta vad regionen kan göra för att komma till rätta med situationen där flera orter i Norrbotten helt saknar tandläkare. 

– Det är naivt och farligt att tro att privata kliniker ska ta in vårdtunga patienter för att de får höjda ersättningar. Jag menar att det behövs en differentierad lönenivå för de mest utsatta orterna. Det finns väldigt mycket vi behöver jobba med för att få en jämlik tandvård i Norrbotten, sade hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!