Elever och rektorer vittnar till NSD om hur det vita snuset har brett ut sig bland unga i Luleå. Även Folkhälsomyndighetens senaste undersökning från läsåret 22/23 visar på läget: många elever i grundskolan uppger att de snusar nikotinsnus.
Vitt snus innehåller inte tobak men däremot stora mängder nikotin, som är giftigt och starkt beroendeframkallande. Vitt snus kan innehålla betydligt mer nikotin än brunt "gammelsnus", berättar tandläkaren Kajsa Rosengren, verksamhetsledare på Luleå Tandvård. Hennes yngsta patienter är runt 19–20 år.
– Av de jag sett är det fler tjejer som påverkats av vitt snus. Munslemhinnan blir då uttunnad, den kan bli röd och se inflammerad ut, och du kan få sår och blåsor i munnen, säger Kajsa Rosengren.
Brunt snus kan ge ilningar, missfärgade tänder och göra att tandköttet drar upp sig så att tänderna ser längre ut. Om man slutar snusa kan effekterna av det bruna snuset på munslemhinnan försvinna relativt fort, till skillnad från med det vita snuset.
– Vi kan se förändringar även något år efter att man slutat, och vi vet inte hur en uttunnad munslemhinna påverkar benet som ligger under, säger Kajsa Rosengren.
Det finns även andra hälsorisker med snus. Brunt snus ökar på sikt risk för högt blodtryck, typ 2 diabetes, och när gravida snusar ökar det risk för komplikationer för fostret. Vitt snus har inte funnits så länge, det forskas men än saknas kunskap om vad det leder till på sikt.
– De vita snuset känns värre, eftersom att vi vet så lite om det, säger tandläkaren Kajsa Rosengren.