Tandläkare biter ifrån
LULEÅ. I sommar sjösätts den nya tandvårdsreformen. En stor satsning som ska göra tandvården billigare.Enligt privattandläkare i Norrbotten kommer det att bli dyrare för personer över 65 år att göra vissa implantat.
B-O Sundström.
Foto: lennart jönsson
Annonsen väckte reaktioner, tandläkare på Norrbottens läns landsting och försäkringstandläkare menade att informationen var missvisande.
En av privattandläkarna bakom annonsen var B-O Sundström på Tandlaget i Luleå.
"Jag blir besviken"
Han går nu till motattack.
- Jag blir lite besviken när flera tandläkare går ut och säger att vi privattandläkare spelar på att lura patienter. Vi har inte gått ut i annonserna och sagt att tandvården blir dyrare generellt, säger han.
Enligt de uträkningar Tandlaget har gjort blir det tusentals kronor dyrare att göra ett implantat för personer över 65 år.
- Tandvården i sig blir inte dyrare utan det är vissa implantat med broar och proteser, de pensionärer som har haft allt stöd får nu dela med sig av pengarna, säger B-O Sundström.
Enligt B-O Sundström så är det möjligt att med hjälp av den kommande referensprislistan jämföra det statliga stödets storlek nu och och efter 1 juli.
Patienter under 65 år med stora behandlingsbehov kommer att få betydligt större stöd till skillnad från 65+ patienterna, menar han och får medhåll av Britt Falck, privattandläkare på Tand och implantatcentrum i Kiruna.
- Jag blir lite brydd, vi utmålas som elaka människor som försöker utnyttja pensionärer när vi i själva verket försöker göra dem en tjänst, säger Britt Falck.
- Den nya tandvårdsförsäkringen gör det att det blir billigare för alla men för just de som är 65+ kommer det att kosta, säger hon.
Varierande pris
I dag varierar priserna på behandlingar och vanliga undersökningar mycket mellan olika tandläkare. Det ska bli enklare för en patient att jämföra priser på olika behandlingar via en så kallad prisportal på Internet.
Grunden till att det går att göra sådana jämförelser är de fastslagna och uträknade referenspriserna, det vill säga hur stor del av behandlingen som ersätts av staten.
Dan Nilsson på intresseorganisationen Privattandläkarna säger att det är svårt att jämföra nuvarande system för personer över 65 år rakt av med den nya reformen.
- Det går varken att säga ja eller nej. Det är bara den enskilda tandläkaren som kan göra den bedömningen. Sedan är det upp till patienten och tandläkare att välja det förmånligaste systemet, säger han.
Ett allmänt tandvårdsbidrag, "tandvårdscheck". Alla vuxna får ett bidrag till regelbundna tandvårdsbesök.
Checken är 300 kronor vartannat år för personer i åldrarna 30 - 74 år och 600 kronor vartannat år för åldersgruppen 20-29 år samt 75 år och äldre. Bidraget ska användas för undersökningar och förebyggande tandvård, det kan även användas för så kallad abonnemangstandvård.
Ett skydd för höga kostnader för tandvårdstjänster införs. Kostnader mellan 3 001 - 15 000 kronor ersätts med 50 procent och kostnader över 15 000 kronor ersätts med 85 procent. Skyddet har ett karensbelopp på 3 000 kronor. Dagens högkostnadsskydd för patienter som är 65 år och äldre ersätts med det nya tandvårdsstödet.
Källa: Socialdempartementet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!