Tandkrämstub blev räddningen

De körde fem mil på en tandkrämstub innan de fick hjälp i Kalix.Neil och Kathryn Gander är ute på sina livs äventyr.De cyklar tandem från Nordkap till Malta - via Norrbotten.

Foto:

LULEÅ2008-08-23 06:00
I går kväll vilade de ut på vandrarhemmet i Luleå. Kathryn Gander, 48, har blivit så illa åtgången av myggbett att hon var tvungen att ta igen sig några dagar. Hennes vänstra ankel är helt uppsvullen.
- Vi ville vara med om ett äventyr innan vi blir för gamla. Sedan försöker vi samla in pengar till välgörenhet också, säger Neil Gander, 43, om skälet till att de gett sig ut på cykelturen.
Hans pappa lider av Huntingtons sjukdom, en neurologisk åkomma som gör den drabbade till invalid. Paret samlar in pengar till forskning om sjukdomen, men också till SOS barnbyar.
Största delen av de tre veckor som de varit ute har de kämpat sig genom piskande regn. Trots det är de mycket nöjda än så länge.
- Det är lite grann som zenbuddhism när man cyklar. Sedan är det bra att det inte är alltför bergigt i Sverige, säger Neil Gander.
Det mest dramatiska som inträffat hittills är ett kedjebrott på Finnmarksplatån. Det var då som mängder av hungriga myggor attackerade.
Vänliga norrbottningar
Dessutom fick de hål i däcket nära Kukkola. En tandkrämstub hjälpte dem i fem mil, ända till Kalix.
- Men då var tuben på väg att gå sönder, säger Kathryn Gander.
- Vi fick hjälp av en kvinna som tog oss till en verkstad. Där fick vi hjälp med boende också, säger Neil Gander som tycker att norrbottningarna varit mycket vänliga.
Kathryn Gander arbetar som lärare för döva och hörselskadade barn. Hennes man är nyhetsproducent på en lokal tv-kanal i Newcastle. Paret bor i Lanchester, strax utanför Newcastle. De räknar med att vara framme på Malta om ungefär fyra månader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om