Talga räknar med att bli störst i världen på grafit

Grafitgruvan i Vittangi kan bli världens största producent av naturlig grafit till batterier, när fyndigheterna i Niska börjar brytas.

Hit till Hertsöfältet i Luleå ska grafitkoncentratet fraktas med lastbil från gruvan i Vittangi. På Hertsöfältet ska Talga bygga en fabrik för att tillverka anodmaterial till litiumjonbatterier.

Hit till Hertsöfältet i Luleå ska grafitkoncentratet fraktas med lastbil från gruvan i Vittangi. På Hertsöfältet ska Talga bygga en fabrik för att tillverka anodmaterial till litiumjonbatterier.

Foto: Talga

Luleå2020-12-09 19:00

Talga räknar med att kunna bryta ännu mera grafit när fyndigheterna i Niska kan börja exploateras 2025. Enligt en färsk studie som Talga publicerat finns där brytvärd grafitmalm motsvarande 5,1 miljoner ton. Med en årlig produktion på cirka 400 000 ton skulle denna gruva få en livslängd på 14 år. 

– Vi kommer att lämna in ansökningar om bearbetningskoncessioner för Niska nästa år, säger Martin Phillips, Europachef inom Talgakoncernen.

Tillsammans med fyndigheten i Nunasvaara södra, som Talga planerar att börja utvinna 2023, räknar Talga med att kunna producera drygt 100 000 ton anodprodukter per år från 2025/2026. Det innebär att Talga skulle blir världens största producent, utanför Kina, av anodmaterial till litiumjonbatterier.

– Och världens största producent av naturlig grafit till anoder, tillägger Mark Thompson, grundare och vd för Talga.

Grafit kan också tillverkas syntetiskt, av petroleumkoks eller stenkolstjära. Men det kostar mer och är mycket energikrävande att tillverka. 

Tillverkningen av anodmaterial är tänkt att ske på Hertsöfältet i Luleå, där Talga söker miljötillstånd för att uppföra en pilotanläggning. Fullt utbyggd kan anodfabriken ge cirka 70 jobb i Luleå. Gruvan i Vittangi beräknas sysselsätta ett femtiotal personer vid full drift.

Fyndigheterna i Niska ska brytas under jord, till skillnad från Nunasvaara södra där Talga planerar för brytning i dagbrott.

– Underjordsbrytning medför ett mindre ekologiskt fotavtryck än dagbrott. Det tillåter också drift året runt, säger Martin Phillips.

LKAB och Mitsui kan bli delägare i grafitprojektet, tidigare i höst undertecknade de tre bolagen en avsiktsförklaring. 

– Vi kan introducera andra också, tillägger Mark Thompson. 

Talga har även med sig investmentbanken Morgan Stanley som finansiell rådgivare.

Talga fick tillstånd av länsstyrelsen för att provbryta i Niska södra, men beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen där ärendet nu ligger för avgörande. Även detaljplanen för Hertsöfältet har överklagats. 

– Vi är bekymrade, men vi respekterar deras rätt att överklaga, säger Mark Thompson.

Mark- och miljödomstolens beslut att avvisa överklagan från en privatperson angående Hertsöfältet har överklagats av samma person. Nu ligger ärendet hos mark- och miljööverdomstolen som ska avgöra om prövningstillstånd ska beviljas eller inte. Beslut väntas tidigast efter årsskiftet.

Detta är Talga

Talgakoncernen har verksamhet i Sverige, Australien, Tyskland och England. Sätet finns i Perth, Australien – och sedan 2010 är även bolaget noterat på den australiensiska börsen ASX. Talga bedriver forskning & utveckling och har försäljningskontor i Cambridge, England och i Rudolstadt, Tyskland. I Sverige återfinns såväl koncernens gruvfyndigheter som utvecklingskontor i Luleå och Kiruna.

Karta: Hertsöfältet Luleå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!