Talang jagas av Real Madrid och Barcelona

Han är bara 15 år gammal. Men Vråkens William Hansson klassas redan som ett av Norrbottens största basketlöften någonsin.
Och nu har han kontaktats av storklubbarna Real Madrid och Barcelona.
- Det är coolt att de har lagt märke till mig, säger William Hansson.

Foto: Lars-Göran Norlin

LULEÅ2013-04-25 07:34

Under påskhelgen spelade William Hansson och hans Vråken P98 de inofficiella nordiska mästerskapen för klubblag - Scania Cup.

Vråken åkte ut i kvartsfinal mot topptippade Uppsala och William blev uttagen i turneringens allstar-lag.

En ganska bra insats enligt lagets viktigaste spelare.

- Vi spelade lite dåligt den matchen, annars får vi vara nöjda. Men den hade vi faktiskt kunnat vinna och sedan ta oss längre. Uppsala är mycket större än vad vi är och de tog alla returer. Men vi är snabbare och har bättre skyttar, säger William.

När NSD träffar den 15-årige William Hansson har han precis slutat för dagen på Stadsöskolan. Under helgen spelade hans Vråken final four i riksmästerskapen. En par tunga dagar för hans lag som förlorade alla matcher.

"Ringde ungefär samtidigt"
Och det kan ha blivit hans sista riksmästerskap för ungdomar i Sverige.

Redan nu har några av Europas absolut största klubbar fått upp ögonen för den 185 centimeter långe Luleåguarden.

För bara ett halvår sedan hörde både Barcelona och Real Madrids ungdomslag av sig och visade intresse för honom.

- De ringde ungefär samtidigt. De pratade med pappa först och sedan med mig. Men det är ju ingenting som är klart ännu. Än så länge är det bara snack, säger William som är son till 08 Stockholms huvudtränare Tommie Hansson.

Men det måste ändå ha varit en mäktig känsla..?

- Ja, absolut. Det känns coolt att de har lagt märke till mig, att de ens vet att jag finns. Jag har som mål att någon gång ta mig ut och spela i de stora ligorna.

Flera svenskar i Barcelona
I Barcelonas ungdomslag finns redan en rad svenska supertalanger. Nick Spires, Marcus Eriksson och Ludvig Håkansson räknas som tre av de största baskethoppen i Europa - Luleås William Hansson har inspirerats av dem och vill gå i deras fotspår.

- Det hade varit coolt att åka till Barcelona. Jag har pratat lite med Ludde (Håkansson) och läst vad som skrivits på deras hemsida. Han har utvecklats grymt mycket. Det gör ju att man själv blir ännu mer sugen på att åka och göra samma sak. Man börjar drömma om hur det skulle vara, säger han.

Men det som ligger närmast till hands för William Hansson är en flytt till Italien. I samband med Scania Cup har en basketskola från Rom, Stella Azzurra, hört av sig till honom. Och i sommar ska han resa ner till Italien med pappa Tommie för ett studiebesök.

- Det är en basketskola som blivit utsedd till den bästa i hela Italien det senaste året. Jag tror att Italien skulle vara minst lika bra som Spanien. Det kan till och med vara bättre för mig.

Hur skulle det kännas att lämna kompisarna och familjen i Luleå?

- Det är klart att det hade varit tufft. Men om det blir något av den här flytten är det nästa år som gäller. När jag går i nian. Jag skulle gärna kunna åka dit och spela, men mamma verkar inte vilja det lika mycket. Hon vill att jag ska vänta tills gymnasiet i alla fall. Pappa är lite mer på min sida, säger William och skrattar.

Tuff träning väntar
Innan en eventuell flytt väntar en lång träningssommar för William. Hansson

Om tre veckor åker han ner till Huskvarna för att delta i regionlägret Miki Herkel Cup med lag Norrland.

Något som jättetalangen hoppas ska bli startskottet på en lång karriär inom det svenska landslaget.

- Det ska bli kul. Jag hoppas att jag lyckas ta en plats i landslaget. Det är mitt stora mål just nu. Då får man möta bra motstånd, resa och se nya länder. Men jag vet att jag måste jobba hårt varje dag och fortsätta utvecklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om