Ta i trä – stopp för "Norrlands högsta trähus"

Lindbäcks bygg vill satsa på "Norrlands högsta trähus" vid Skurholmsfjärden – men förseningen av Luleås nya resecentrum sätter käppar i hjulen.– Jättefin idé men den kommer för tidigt, säger Anna Lindh Wikblad, samhällsutvecklingskontoret.

Ta i trä. Lindbäcks bygg vill bygga "Norrlands högsta trähus" nedanför Sundsgården men det är osäkert om kommunen beviljar markanvisning.

Ta i trä. Lindbäcks bygg vill bygga "Norrlands högsta trähus" nedanför Sundsgården men det är osäkert om kommunen beviljar markanvisning.

Foto: Nordmark & Nordmark

Luleå2016-10-21 15:25

Piteåföretaget Lindbäcks bygg går på offensiven och intressantaste marken för dem nu är parkområdet nedanför Sundsgården på Östermalm.

Där planeras för uppemot 90 hyres- eller bostadsrätter i en klimatsmart satsning som beskrivs som Luleås "första moderna träbyggnadsprojekt".

Tre träshus på upp till åtta våningar, de hittills högsta i Norrland, skulle kunna stå färdiga om två-tre år.

Men beroende på förseningarna av Luleås nya resecentrum föreslås att kommunstyrelsen nekar till markanvisning.

– Jag förstår att Lindbäcks är sugna men vi kan inte bygga fast oss i något som kan bli väldigt kostsamt i längden, säger Anna Lindh Wikblad, chef på samhällsutvecklingskontoret, med hänvisning till den oklara framtida infrastrukturen.

Mikael Thorgren, affärsområdeschef för Lindbäcks Bygg, menar att marken kan exploateras ändå, utifrån den befintliga strukturen.

– Vi kan bygga utan att störa ett framtida resecentrum.

Dragningen av VA-ledningar, liksom trafiktillgängligheten, skulle enligt Lindbäcks bygg kunna följa Sundsbacken, alternativt längs strandlinjen.

– Det blir ett naturligt avslut på bebyggelsen och dess struktur vid stranden men framförallt tillskapar det ett stort antal attraktiva och centrumnära bostäder, ett välkommet tillskott i bostadsbristens Luleå.

Tjänstemannautredningen menar även att området är "låglänt och riskutsatt för översvämning".

– Kommunen har tidigare markanvisat för bostadsbyggande på Malmudden, ännu närmare vattnet, så det är en icke-fråga.

Mikael Thorgren vill nu avvakta kommunstyrelsens beslut.

– Vi vill nu utreda VA-biten vidare gemensamt med kommunen. Om den inte är ett hinder borde vi få markanvisning. Vi har goda förhoppningar och vårt förslag är väl genomarbetat, säger Mikael Thorgren, Lindbäcks bygg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!