Svininfluensan på väg hit

Svininfluensan drabbar Norrbotten och landstinget.Höstens massvaccinering kan innebära längre vårdköer.- Övertidsinsatser kommer att krävas, säger primärvårdens chefsläkare Mats Weström.

STOCKHOLM 20081027
Årets influensa är på väg. Här vaccineras en man med årets influensavaccin med en enkel spruta.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

STOCKHOLM 20081027 Årets influensa är på väg. Här vaccineras en man med årets influensavaccin med en enkel spruta. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Luleå2009-07-16 06:00
Landstinget står inför en svår prövning med anledning av den största massvaccineringen någonsin i Sveriges historia. I höst kommer hela Norrbottens befolkning att erbjudas vaccin mot svininfluensan och insatsen kräver stora resurser.
Mats Weström, chefsläkare inom primärvården, är en av de ansvariga bakom landstingets beredskap.
- Massvaccineringarna innebär särskilda arbetsinsatser, men vi vill inte att det interfererar med den övriga vården, säger han.
Ingen extra personal
Det särskilda vaccinet levereras under september-oktober. Vaccineringarna sker därefter i två steg, med en månads mellanrum, och ska pågå under hela hösten på länets sjukhus och 33 vårdcentraler. Om utrymmesbrist uppstår kan vaccineringarna även göras inom exempelvis skolhälsovårdens lokaler.
- Vaccineringarna kommer att ske under kvällstid och på helgerna. Det kräver övertidsinsatser men någon extra personal ska inte behöva bli aktuellt. Det är bäst om ordinarie personal vaccinerar, eftersom sköterskorna måste kunna Svevac, det svenska vaccinationsregistret, säger Mats Weström.
Gravida har förtur
Sjukhuspersonal och personer med kroniska sjukdomar blir först att vaccineras, även gravida erbjuds förtur.
Däremot prioriteras inte pensionärer på samma sätt som vid vanliga influensor.
- Svininfluensan har hittills främst drabbat unga vuxna, vilket tyder på att äldre redan har ett visst skydd, säger Mats Weström.
Han får medhåll av Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Sunderby sjukhus.
- "Asiaten" på 50-talet var också ett H1N1-virus, detsamma med Hongkonginfluensan 1968. De som upplevde dem har bättre immunitet mot svininfluensan.
Folk dör av influensan
Totalt beräknas uppemot en halv miljon svenskar insjukna i svininfluensan, vilket motsvarar ungefär 15 000 norrbottningar.
- De flesta blir bara lindrigt sjuka, som vid en vanlig influensa. Och det uppstår inget sjukhusbehov bara för att man åker på influensan. 99 av 100 klarar sig med alvedon, säger Anders Nystedt.
- Skillanden jämfört med andra influensor är att vårt immunförsvar inte känner igen den här. Hela folket är ungefär lika mottagligt.
Hur dödlig är den?
- Folk dör alltid vid influensor. I England har 10 000 fall av svininfluensan konstaterats. Tre av dem är dödsfall. En ganska normal siffra, säger Anders Nystedt.
Två fall i Norrbotten
Redan nu finns två konstaterade fall av svininfluensan i Norrbotten. Sommartid sker dock sker ingen större spridning av viruset, menar Nystedt. Däremot ökar smittorisken när sommarlovet är över.
- Influen-
sorna kommer normalt först under senhösten och vinterhalvåret, oftast i december-januari. Förutsättningarna för en spridning är bäst då,
när man samlas inomhus över jul och umgås, säger Anders Nystedt.
De flesta experter tonar ned riskerna med influensan i dess nuvarande form. Samtidigt varnas för en "andra våg", när viruset muterar och förvärrar sjukdomen.
- Spanska sjukan uppträdde ju så, förvärrades i andra skedet. Det finns en liknande risk nu, säger Anders Nystedt.
Uppskjutna årskontroller
Chefsläkare Mats Weström utesluter inte heller en mer aggressiv influensa framöver - vilket på allvar kan hota den övriga verksamheten och leda till längre vårdköer.
- I sådana fall får vi omprioritera. 40 procent av våra mottagningar är planerade årskontroller, de kommer att skjutas upp om influensan förvärras. Det kan handla om blodtryckspatienter, köldkörtelkontroller och liknande, säger Mats Weström.
Hittills har över
Hittills har överFram till förraWHO har uppgraderat varningen för pandemi till fas 5 på en sexgradig skala.
164 fall har rapporterats i Sverige, enligt Smittskyddsinstitutet
Två fall har konstaterats i Norrbotten, båda personerna smittades utomlands.
Vanliga symtom: Hög feber, ont
i kroppen, täppt i näsan, röda ögon.
Särskilda riskgrupper (enligt Socialstyrelsen): Människor med kroniska lung- och hjärt-kärlsjukdomar, svårinställd diabetes, hiv-smittade, gravida, barn med kroniska sjukdomar och utvecklingsstörningar samt barn under två år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om