Så ska hotet från AI mötas av EU och USA

Frivilliga överenskommelser med företagen ska mota hotet från AI. Det tar för lång tid att stifta lagar, anser EU-kommissionären Margrethe Vestager.

"Vi pratar om en teknisk acceleration som är bortom vad vi kan föreställa oss" sade Margrethe Vestager om den snabba utvecklingen av AI, artificiell intelligens och de hot som det kan innebära. Till vänster står Antony Blinken, USA:s utrikesminister.

"Vi pratar om en teknisk acceleration som är bortom vad vi kan föreställa oss" sade Margrethe Vestager om den snabba utvecklingen av AI, artificiell intelligens och de hot som det kan innebära. Till vänster står Antony Blinken, USA:s utrikesminister.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2023-05-31 19:19

Den explosionsartat snabba utvecklingen av AI, avancerad artificiell intelligens var ett av de heta ämnena som diskuterades när EU och USA höll sitt fjärde toppmöte inom ramen för TTC, trade and technology council. Mötet hölls i Kulturens hus i Luleå och avslutades med en gemensam presskonferens med de fem deltagarna; Margrethe Vestager och Valdis Dombrovskis från EU-kommissionen och utrikesminister Antony Blinken, näringsminister Gina Raimondo och handelsminister Katherine Tai från USA:s regering.

Häromdagen gick 350 ledande chefer för AI-företag, experter och professorer ut med en gemensam varning för att artificiell intelligens kan bli lika farlig för mänskligheten som pandemier och kärnvapen. Tidigare i våras har forskare och företagsledare, bland dem Elon Musk krävt att utvecklingen av AI måste pausas, just med tanke på riskerna. 

– Generativ AI förändrar allt. Inom de närmaste veckorna kommer vi att lägga fram ett utkast till en uppförandekod för AI, sade Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrenskraft.

Tanken är att företagen frivilligt ska förbinda sig till en uppförandekod för användandet och utvecklandet av AI, i avvaktan på att EU:s lagstiftning kommer på plats. 

– Det kommer att ta två-tre år i bästa fall innan lagstiftningen träder i kraft. Vi pratar om en teknisk acceleration som är bortom vad vi kan föreställa oss, sade Margrethe Vestager.

Hon tillade att den frivilliga uppförandekoden för AI ska förankras med företag och länder som Kanada, Storbritannien, Japan och Indien. 

Utrikesminister Antony Blinken fick frågan om skillnader i EU:s och USA:s syn på relationen till Kina. Blinken svarade diplomatiskt att det finns en stor samsyn mellan EU och USA i många frågor.

– Vi har faktiskt en anmärkningsvärd konvergens när det kommer till vårt synsätt på de stora utmaningarna vi står inför, huruvida det handlar om Rysslands aggression mot Ukraina, inklusive några av de exportkontroller som vi har samarbetat kring och hur vi hanterar några av utmaningarna från Kina.

– Vi utgår från exakt samma synsätt. Ingen av oss letar efter konfrontation. Ingen av oss letar efter ett kallt krig. Ingen av oss är ute efter att koppla bort Kina, tvärtom gynnas vi alla av handel och investeringar med Kina, sade Antony Blinken.

Blinken tillade senare att det är viktigt att upprätthålla kommunikationen med Kina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!